Старши комисар Джартов писа добра оценка на огнеборците в Пернишко

  • През настоящата година се е увеличил броят на загиналите от огън – трима

 

РДПБЗН – Перник получи добра оценка за работата си през миналата година. Това стана ясно по време на съвещание, на което присъстваха старши комисар Александър Джартов – директор на дирекция в ГДПБЗН – МВР, областният управител на Пернишка област Ирена Соколова и директорът на ОДМВР – Перник старши комисар Димитър Попов.


Директорът на институцията Емил Марков отбеляза, че изминалата година за област Перник е била спокойна, без сериозни бедствия и големи материални щети. Старши комисар Джартов даде добра оценка за работата на огнеборците от региона. Според него всички поставени задачи са изпълнени качествено и в срок.
Старши комисар Попов също подчерта доброто взаимодействие и комуникация между полицията и пожарната и пожела това да продължи и занапред и критичните ситуации да бъдат по-малко.
През 2018 г. дежурните екипи на РДПБЗН са реагирали на 1233 броя повиквания спрямо 1363 през 2017 г. Преобладават пожарите без материални загуби – 510 бр., като същите са 41% от общия брой на произшествията. Пожарите с материални загуби са 160 бр., което е с 13% от общите, за 2017-а – 195 бр. – 14%.
През настоящата година се е увеличил броят на загиналите от огън – трима. Пострадалите са намалели в сравнение с предходни години.
Пожарите със загуби са най-много в отраслите „Жилищно стопанство” – 73 бр. (45%), „Транспорт и складиране” – 53 бр. (33%) и „Енергетика” – 10 бр. (6%). В зависимост от причините най-много пожари са възникнали от небрежност при боравене с открит огън, късо съединение и техническа неизправност.
През първата половина на изминалата година в РДПБЗН-Перник е доставена безпилотна техника за разузнаване и следене развитието на произшествия в големи размери.
Продължило е и успешното сътрудничество с РУО на МОН по линия на превенция и обезпечаване на пожарната безопасност и защита на учениците.