ГЕРБ връща предишното преференциално гласуване

Бойко Борисов
  • Да се открие процедура за избор на нова ЦИК, реши още управляващата партия

 

ГЕРБ ще направи законодателни постъпки, за да възстанови предишното преференциално гласуване и ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Това стана ясно на пресконференция след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов:

“Или чрез ветото на президента, което ще наложи, да се съобразим с него в тази му част, или ако не го наложи ветото, спешно да се внесе от депутатите промяна и да се върне това, което беше досега, а и ние винаги като партия сме избирани мажоритарно. Не искам по никакъв начин да остава какъвто и да е оттенък, че на нас изборните правила ни влияят”, заяви премиерът.

Борисов нарече „нахалство“ изявленията на БСП за това, че едва ли не преференцията е отпаднала. По-скоро е бил вдигнат прагът на преференцията, но тъй като партия ГЕРБ е била избрана с много преференциални гласове и има много членове в парламента, избрани по този начин, ще остане старият режим.

Борисов заяви, че е възложил на ГЕРБ да стартират и процедура за нов състав на Централната избирателна комисия, макар да уточни, че никъде в закона няма изрично условие изборът на нов състав да е обвързан с изтичане на мандата:

“БСП, струва ми се нахално от тяхна страна да изопачават така действителността, но в това имат право. Срокът е изтекъл и трябва да се отпочне процедурата”.

Борисов защити заместник-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов, като каза, че е постъпил правилно: “Разбирам го Цветанов. Той ни информира, че има огромен проблем с кворума и аз му казах: “Задачата ти е да решаваш въпроса с кворума”.

Премиерът заяви още, че няма да приеме твърдения, според които ДПС извива ръцете на ГЕРБ:

“Тежко удрят по репутацията на ГЕРБ, което аз не мога да допусна. Когато съм искал официално подкрепа за нещо и съм я получавал от ДПС, съм казвал публично “благодаря”.

Борисов е поканил утре на среща коалиционния партньор “Обединени патриоти”:

“Защото ние, след като искаме да сме управляваща коалиция, просто всички трябва да ходят на работа. Тогава няма да ни е нужно да търсим друга подкрепа за кворум в парламента”.

Миналата седмица депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс след 15-часово заседание.

Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

Максималният брой избирателни секции в страната извън Европейския съюз остава 35, което засяга и Великобритания след Брекзит.

Депутатите подкрепиха цялостно въвеждане на машинно гласуване след местните избори наесен.

С гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението на ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и “Воля“ с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето.

 

 

 

 

 

Източник: bnr.bg