Кмет и областен управител: Кюстендил не е град на криминално проявени дейци, няма етническо напрежение

Петър Паунов и Виктор Янев
  • Виктор Янев: В последните години Кюстендил изгражда името на един от най-толерантните етнически градове

  • Петър Паунов: Нито един гражданин или гост не е заплашен.  Извършителят е извикан като подкрепление срещу охраната на заведението минути преди убийството

 

 

Областният управител Виктор Янев и кметът на община Кюстендил Петър Паунов заявиха на извънреден брифинг за медиите, по повод трагичния инцидент от неделя сутрин, при който смъртоносно бе намушкан 35-годишният Валери Дъбов, че Кюстендил не е място, където има етническо напрежение и потвърдиха версията на полицията, че се касае за битов инцидент, свързан с участието на криминално проявени лица.

Хиляди се събраха на бдението.

„Поводът да застанем пред вас са трагичните събития, които станаха в неделния ден, и последствията, които спомогнаха да прераснат в етническо напрежение в Кюстендил. Знаете, че през последните години името на Кюстендил се споменава като един от най-толерантните български градове спрямо малцинството. Тъй като се опитаха да политизират един чисто криминален и битов инцидент и нарасна едно напрежение сред хората, сме тук, за да се обърнем към хората. Нека оставим институциите да си свършат работата, за да можем и ние след това да вземем конкретни мерки в бъдеще да не се стига до подобни инциденти. Уроците от този случай са два – че човекът има нужда от очовечаване, а другият – че все по-нисък е коефициентът на полезно действие в процеса по очовечаване“, каза областният управител Виктор Янев.

“Кюстендил не е място, където има етническо напрежение, става въпрос за един битов инцидент, който е свързан с участието на криминално проявени лица. И в двата етноса на територията на община Кюстендил няма толерантност към тези лица. За нас е важното, че сигурността на нито един от нашите съграждани не е застрашена и се надяваме, че действително дългогодишните ни призиви за своевременно подаване на сигнали – за лабилно, арогантно, предизвикателно поведение, ще бъдат чути и няма да се стига до подобни инциденти“, бе категоричен кметът на Кюстендил Петър Паунов по повод възникналия масов бой преди два дни. Той подчерта, че само 5 минути преди инцидента някой от заведението ако е подал сигнал на тел. 112, е нямало да се стигне до убийството на един млад човек. Паунов беше категоричен, че инцидентът е предизвикан вследствие на прекомерна злоупотреба с алкохол и психотропни вещества.

„Това не прощава на абсолютно никой. За нас важното е да се знае следното – никой не се разхожда по града с пистолети, ножове или мачете. Извършителят на тежкото криминално деяние е извикан като подкрепление срещу охраната на заведението, и то минути преди убийството. Целият инцидент е възникнал на територията на заведение, а впоследствие и извън него. Нито органите на реда, нито собствениците на заведението са допуснали някой да се движи с пистолет или с друго оръжие, което да застрашава живота на околните. Тук имаме целенасочено поведение в резултат на провокационната изява на инициатора на свадата“, допълни Паунов. 19-годишният Алекс Анкин е пристигнал на мястото на инцидента въоръжен с нож и пистолет. Оръжието веднага е било иззето от охраната на заведението, след което, избягвайки с ножа, той пресреща групата на улица „Цар Освободител“, където се стига до трагичната кървава разправа. Искам да призова за внимание и етично поведение помежду ни. Това, което се забелязва, че десетки наши съграждани преминават през улицата, където Валери е прободен, и никой не спира. Две момичета и две момчета са опитали да се борят за живота му, минават автомобили – те са опитали да ги спрат, но никой към този момент не е проявил съпричастност. Не трябва да се чувстваме застрашени да помагаме на хората, всеки един човешки живот е ценен“, каза Петър Паунов. Той уточни, че едва днес дават това изявление, защото са изчакали компетентните органи да свършат своята работа. Той изрази своята признателност към органите на прокуратурата и полицията.

“Предстои сериозно обществено обсъждане относно общинските наредби и работата на заведенията в града. Предстои и среща между собствениците на заведения и ръководството на МВР. Очакваме и много сериозен обществен отзвук. Когато община Кюстендил и Общинският съвет гласувахме предложения пред всяко заведение да има линейка и патрулка, тогава се твърдеше, че репресираме бизнеса, по жалба на търговците съдът отмени тези разпоредби. Трябва да се обсъди дали тези разпоредби трябва отново да влизат в сила, дали трябва да се коригира работното време на заведенията. Тези въпроси трябва да бъдат широко обсъдени, за да бъдат зачетени интересите на бизнеса и на обществото. Трябва да има и засилени проверки по отношение на образованието. Това са хора, които са маргинализирани от липсата на образование, от липсата на участие в обществения живот, от липсата на каквито и да е обществени ангажименти и елементарни познания. За да цениш живота, трябва да обичаш, някой да те е научил да обичаш. Тези деца са били лишени от това нещо, с мълчаливото съгласие на част от институциите”, каза Петър Паунов.

Кметът каза още, че е получил благодарност от професионалното ръководство на МВР за видеонаблюдението. 180 камери има на територията на града. “Всяко движение се следи до последния детайл. 5 минути позвъняване по-рано и е щяло да предотврати тази кървава разправа. Благодарим на всички наши съграждани от търговските обекти, които веднага предоставиха записите от камерите си на МВР и прокуратурата”, коментира кметът на Кюстендил.

Той заедно с областния управител Виктор Янев изказаха съболезнования към близките и роднините на убития Валери Дъбов.

Близо 4 хил. лв. събраха кюстендилци в помощ на семейството на убития Валери Дъбов

Близо 4 хил. лв. събраха кюстендилци в помощ на майката.

Кюстендилци за пореден път доказаха, че са с големи сърца и на организираното снощи бдение в памет на убития 35-годишен кюстендилец Валери Дъбов събраха близо 4 хил. лв. Сумата е за неговата майка Надежда. Жената е безработна, единственият, на когото е можела да разчита, е бил Валери. Двамата били на квартира в един от крайните квартали на Кюстендил.

Тишина, сълзи, запалени свещи, цветя! Хора на различна възраст на мълчаливо бдение на площад „Велбъжд”!

Центърът на Кюстендил само за минути събра хора на различна възраст. Стотици или хиляди, едва ли е важна цифрата. Важното бе обединението на кюстендилци, които се събраха на бдение в памет на убития Валери. Жестокото убийство на 35-годишния Валери събуди Кюстендил. Момчето издъхна в неделя рано сутринта след смъртоносно пробождане с нож в областта на сърцето. Причина за това стана масов бой между българи и роми, който отне живота на Валери, а други 5-има прати в болница.

„Валери за мен беше брат, приятел, съученик, беше златен човек. За жалост днес не е сред нас. Единственото, на което се надяваме, е да има справедливост и убиецът да си получи заслуженото. Той бе толкова добър и заради това си отиде. Сигурно пак е искал да помогне и не се прибра у дома. Моята информация е, че Валери просто е искал да разтърве биещите се компании. Разбрах за случилото се по най-ужасния начин, все още не мога да повярвам. Майката на Валери е в изключително тежко състояние, можете да си представите. Познати и роднини са около нея, за да й вдъхнат кураж. Тя наистина има нужда от всички нас“, коментира най- близкият му приятел Венцислав Занев. По негови думи Валери никога не е бил конфликтна личност, помагал е на всеки, както и в онази сутрин, когато е убит. Двамата ги свързва 20-годишно приятелство. Светли Горчев е друг добър приятел на убития. „От 1-ви до 12-и клас учихме заедно, после бяхме и в казармата заедно. Рядко добър човек. На всеки помагаше и на всеки добро правеше. Потресен съм“, каза Горчев.

Тишината през цялото време на бдението режеше въздуха като с нож, а хората както мълчаливо дойдоха, мълчаливо си тръгнаха, но дадоха ясен знак, че това не е последният протест. Валери Дъбов ще бъде погребан в сряда от 14 часа в Траурен парк-Кюстендил.

Окръжна прокуратура е привлякла като обвиняем задържания 19-годишен Алекс Анкин за умишлено умъртвяване и опит за умишлено умъртвяване на повече от едно лице

Това каза прокурор Марияна Сиракова, говорител на Окръжна прокуратура-Кюстендил. Младежът е задържан първоначално за 24 часа със заповед на началника на Районно управление на МВР – Кюстендил. Това задържане е удължено с прокурорско постановление до 72 часа.

Предстои да бъде изготвено искане, което да се внесе в Окръжен съд – Кюстендил, за вземане на постоянна мярка „задържане под стража”. Изготвено е и постановление, с което на задържаното лице е наложена забрана за напускане пределите на страната.

Очаква се днес, сряда, да бъде гледана мярката на Алекс Анкин.