Кварталното школо е най-доброто – категорична е директорката на СУ „Св. Климент Охридски” в Дупница

Гергана Лазова
  • Гергана Лазова: Ромските деца при нас не са повече от 50%, нямаме конфликти на етническа основа

От 2018 г. училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница вече не е основно, а средно и през м. май за втора поредна година ще стартира приема на ученици с интереси в областта на спорта, туризма и общественото здраве. В тази връзка разговаряме с директора на учебното заведение Гергана Лазова, която го оглавява след въвеждането на промените.
– Госпожо Лазова, само след 3 месеца ще започнете кампанията по приема в горния курс на училището. Какво трябва да знаят учениците, които искат да учат тук, и техните родители?
-В града се наслагва мнението, че сме спортно училище, което не е вярно. Ние сме средно училище, общообразователно, с профил „Физическо възпитание и спорт”, за завършили 7-и клас ще имаме прием в 8-и клас.

Паралелки в началния етап, работещи по втори вариант.

Вземат се предвид резултатите от външното оценяване и освен това се провежда и един изпит за проверка на способностите. За този изпит са необходими медицинско удостоверение, че е здрав физически ученикът, който  трябва да има и застраховка за деня на изпита. Другото, което е важно, документите се подават още през м. май. Сроковете още не са конкретизирани, но по принцип заявленията се подават през май, много по-рано от датата за външното оценяване. Ще приемем 18-20 ученици. В момента сме под нормата с един ученик и миналата година Общинският съвет гласува съществуването на паралелката. Надяваме се да имаме прием и  вместо да ходят по спортни училища в Самоков, София и Кюстендил, децата да си останат в града.
– Има ли и друго, което е добре да се знае?
– До 10-и клас подготовката в паралелката е общообразователна, с допълнителни часове по физическо възпитание. Профилирането на обучението се осъществява след 10-и клас, като учениците имат възможността да избират между пет вида спорт – футбол и волейбол от отборните и таекуондо, тенис на маса и бадминтон от индивидуалните спортове. Вторият профилиращ предмет е „Биология и здравно образование“. Това дава възможност на ученици, които се насочват към медицина, кинезитерапия, други специалности с биология, спортна академия. Те спокойно могат да разчитат на подготовка за изпитите.
– Какви учители работят в СУ „Св. Климант Охридски”?

Подробности в печатното издание