Стресът вкъщи и на работа отключва различни заболявания

Регионален форум на тема „Кариера и здраве“ събра над 120 дами от  областите Перник и Благоевград. Д-р Вяра Церовска, която е и кмет на Перник, посочи, че е важно да няма дистрес, защото негативният стрес вреди както на психиката, така и на физическото здраве.

„В днешния все по-динамичен и напрегнат ден е ясно, че жените участват наравно с мъжете в професионален план. Изпълняват своите задължения както на работното място, така и вкъщи, което неминуемо води до стрес и предразполага към различни видове заболявания“, заяви д-р Елза Драгомирова.
Темата за повишените нива на стрес като предпоставка за онкологични заболявания представи проф. д-р Елена Александрова, онколог. Тя беше  категорична, че без здраве е невъзможно професионално развитие. Д-р Александрова отбеляза, че отслабването на имунната система отключва редица заболявания и изтъкна нуждата да се създава благоприятна среда за работа на жените.


„Всяко действие, което съхранява здравето на жената, е в полза на обществото, защото се раждат здрави деца“, заключи д-р Александрова. Социалният антрополог Харалан Александров изнесе лекция за психическото здраве на работното място. Той беше категоричен, че болната организация разболява хората в организацията. „Доброто лидерство помага на хората в организацията да влязат в своите роли по сполучлив начин, като ги изпълнят със смисъл и съдържание и ги обвържат с работната задача на организацията. По този начин лидерството насърчава участниците да изследват своите роли през приноса си към  работната задача и творчески да ги доразвиват”, коментира социалният антрополог.