Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин откри барелеф на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин откри в Пловдив барелеф на 28-ия президент на страната му Удроу Уилсън. Скулптурното изображение се намира на сградата на Тракийско дружество “Войвода Руси Славов” и негов автор е Стоян Заваринов.
Поводът за паметния знак е отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война от Тракийското дружество. Барелефът се поставя и в знак на благодарност към президента Уилсън, защитил териториалната цялост на България в преговорите по Договора от Ньой, допълни председателят на дружеството Нонка Матова.
“Ролята, която е изиграл президентът Уилсън за съдбата на народите в Централна и Източна Европа, е променила хода на историята. Негова е идеята за сформирането на Обществото на народите, и ако тя беше реализирана, съдбата на човечеството щеше да бъде различна. Създаването на Организацията на обединените нации след Втората световна война всъщност осъществява идеите и идеалите на президента Уилсън”, отбеляза в словото си посланик Рубин.
След официалната церемония гостите, сред които кметът на града Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова, разгледаха изложбата “100 години от Първата световна война”, с куратор Иво Хаджимишев. Програмата продължи с Дискусионна кръгла маса на тема “Ролята на президента Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор”./БТА