Кметът на Костенец и собственик на търговско дружество са задържани за 24 часа

Радостин Радев (на малката снимка)
  • Сигналът е от общински съветник, че са му предлагани пари, за да гласува по определен начин на сесия в ОбС

  • Зам.-кметът Румен Тодоров: Обвиненията срещу кмета няма да издържат, целта е той да бъде злепоставен

 

Кметът на община Костенец Радостин Радев и собственик на търговско дружество са задържани за 24 часа по сигнал на местен общински съветник, че са му предлагани пари, за да гласува по определен начин на сесия на Общинския съвет. Радев е бил изведен от сградата на общината с белезници. За 24 часа е задържан и бизнесмен от София. Екипи на прокуратурата, на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и на Столичната дирекция на вътрешните работи проведоха акция в сградата на общината.

Действията продължават както в град Костенец, така и в София и селища в област Стара Загора, съобщиха от спецпрокуратурата. От спецобвинението допълниха, че проверката е по разследване за корупционни практики и че се провеждат обиски и разпити.  Според неофициална информация сутринта на 17 юни разследващи и СДВР са влезли в дома на Радев, а известно време той е бил и в сградата на общината. Документи се изземват и от двете места. За съмнителни обществени поръчки освен кмета на Костенец се проверява и частно лице, собственик на търговско дружество. (Според информация на TrafficNews неговата фирма е спечелила няколко обществени поръчки на общината в Костенец). По думите на зам.-кмета Румен Тодоров обвиненията срещу градоначалника на Костенец няма да издържат, но целта е той да бъде злепоставен и да не се бори за трети мандат наесен. По-късно ще стане ясно ще бъде ли обвинен Радев и за какво точно.


Моменти от акцията Снимки: trafficnews.bg и Канал3

Радостин Радев е кмет на Костенец втори мандат с подкрепата на БСП. Акцията на спецпрокуратура, антикорупционната комисия и СДВР в Костенец идва след подобна – преди десетина дни – срещу кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. По обвинение в искане на подкуп той е в ареста с решение на спецсъда. Под стража е и кметът на Божурище Георги Димов заради манипулиран търг за продажба на безценица на четири общински имота. Обект на разследване са и други градоначалници, като първият знаков случай беше Десислава Иванчева – преди малко повече от година, която даже има 20-годишна осъдителна присъда – на първа инстанция, за искане на подкуп./БНР