ЧЕЗ обезопасява 900 щъркелови гнезда по проект за защита на дивите птици

1. Мария Георгиева - ръководител на проекта Life birds, и художничката Бояна Несторова
  • В Западна България има около 1560 гнезда на белия щъркел, като всяка година броят им се увеличава

 

На територията на България има над 5800 активни щъркелови гнезда, като близо половината от тях са рискови за обитаващите ги птици, тъй като са изградени върху електрически стълбове. Данните са от последното преброяване на белите щъркели у нас. Само в Западна България щъркеловите гнезда са около 1560, като от „ЧЕЗ Разпределение” поемат ангажимента да обезопасят 900 от тях в рамките на проекта „Живот за птиците”, изпълняван в партньорство с Българското дружество да защита на птиците.

Електроразпределителното дружество представи мерките, които предприема за опазването на живота на пернатите на територията на област Перник. В миньорския град гнездят 77 щъркелови двойки, чиито домове скоро ще бъдат обезопасени. От ЧЕЗ ще монтират специални платформи за тяхното повдигане, за да ги отдалечат максимално от проводника. Най-много от гнездата в Пернишка област – 44 на брой, се намират в Радомирско. В национален мащаб най-предпочитаните местообитания от щъркелите са в Пловдив, Хасково и София.

Мария Георгиева – ръководител на проекта Life birds

Електрическите стълбове са особено опасни за птиците, които ги използват като наблюдателници за лов, място за почивка или за гнездене, разказа Свилен Чешмеджиев от Българското дружество да защита на птиците. Точно такъв е примерът с обичания у нас вестител на пролетта – белия щъркел, който много често прави гнездото си именно върху електрически стълб. „Когато няма платформа, когато не е повдигнато, самите части от гнездото опират в проводниците и особено при влажно време често стават къси съединения, което пък от своя страна е пагубно за птиците, особено ако вътре има малки, които може да изгорят или да загинат. От друга страна е лошо и за местното население, тъй като спира захранването”, обясни Свилен Чешмеджиев. Той даде пример и с други видове птици, които са световно застрашени и имат сериозен проблем с електроразпределителната мрежа. Оказва се, че при царския орел повече от 60 процента от младите птици умират вследствие на токов удар, което е пагубно за вид с критична численост. Целта на проучванията, които Българското дружество за защита на птиците провежда в рамките на проекта, е да се постигне по-точен анализ и оценка на опасните райони и конфликтните зони между птиците и електроразпределителната мрежа, отбелязват от организацията.

Другият сериозен конфликт на птиците с електрическата мрежа е, че те често се сблъскват с въздушните проводници, докато летят, което също причинява смъртта им. Подобни сблъсъци могат да се избегнат чрез монтирането на т.нар. птицезащитни дивертори, което също ще се случи в рамките на проекта, уточниха от ЧЕЗ. Диверторите действат като светлоотразители и по този начин птиците избягват електропроводите, докато летят.

Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците

За да насочи общественото внимание върху възможностите за опазване на биологичното разнообразие, и по-специално на дивите птици, ЧЕЗ организира конкурс за рисунки върху ел. табла. По проекта Life birds младите художници Бояна Несторова и Вероника Милева претвориха пернати обитатели на градската среда върху електроенергийни съоръжения в центъра на Перник.

„Самата инициатива на мен лично ми се стори много вълнуваща, тъй като има все повече проблеми в комуникацията между човека и природата и това е един начин да се популяризира една идея чрез изкуството”, сподели Бояна Несторова и допълни, че птиците, които са нарисували, са синявица, гарван, белогръд кълвач и домашно врабче, именно защото са застрашени видове. „Доста критична е ситуацията със синявицата и домашното врабче”, акцентира младата художничка с активна позиция по проблемите на биоразнообразието.

Проектът „Живот за птиците”, с официално наименование „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от „Натура 2000” в Западна България” е с бюджет 2.65 млн. евро. „ЧЕЗ Разпределение” инвестира в него над 800 хил. евро, а 1.85 млн. евро са средствата, осигурени по програма LIFE на Европейския съюз.

„ЧЕЗ Разпределение” от години работи в посока опазване на застрашените видове птици, но инвестициите никога не са достатъчни”, коментира Мария Георгиева – ръководител на проекта Life birds. Спечеленото финансиране от Брюксел обаче отключва допълнителни възможности. „Идеята ни е по време на проекта да се опитаме да разработим безопасен за птиците стълб, който да произведем и да монтираме в реални условия. Целта на този стълб всъщност е да не е необходимо последващо обезопасяване – т.е. да улесни нашата работа и да бъде изцяло безопасен за птиците”, каза още Мария Георгиева. От ЧЕЗ планират изработката и монтажа на 20 железорешетъчни и 20 стоманобетонни стълба. Очаква се стандартът за тях да бъде готов до средата на 2020 година, като те трябва да бъдат монтирани в рамките на проекта. Предвижда се 40-те стълба да бъдат поставени в местността Обнова, която се намира в близост до градовете Левски и Белене, тъй като тя е ключова за разпространението и миграцията на птиците, уточни ръководителят на проекта.

Проектът Life birds ще се реализира до 2022 година. Освен че ще бъдат обезопасени 900 щъркелови гнезда, „ЧЕЗ Разпределение” ще инсталира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове, за да могат птиците да гнездят безопасно.