В пернишкия картал “Църква” ще бъде открит паметник на генерал-майор Ваклин Церковски

Паметник на първия комендант на Одрин генерал-майор Ваклин Церковски ще бъде открит на 10 септември в пернишкия квартал “Църква”, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Монументът се намира пред сградата на кметството и е сред трите проекта за военни паметници от област Перник, за които през 2017 година бяха отпуснати пари от правителството. Тревните площи около паметника са облагородени, поставена е военна техника и трикольорен пилон, предстои монтирането на пейки, е установила при направената проверка областният управител Ирена Соколова.
Генерал-майор Ваклин Церковски е роден през 1858 г. в тогавашното село Църква (днес квартал “Църква”), заради което и получава тази фамилия. За бойните си заслуги е носител на ордени за храброст от пет войни – Сръбско-турската от 1876 г., Руско-турската освободителна война от 1877-78 г., Сръбско-българската от 1885-а, Балканската – 1912-а и Междусъюзническата – 1913 г. Той е първият комендант на Одрин. За всичко това и заради още негови заслуги е прогласен за “Герой на Шумен”, където е прекарал последните години от живота си.