В Пернишка област са силанизирани 29 586 зъба на 9001 деца

Д-р Николай Шарков: Всеки вложен лев в профилактика дава 20 лв. спестени за лечение

В Пернишка област са силанизирани 29 586 зъба на 9001 деца по Националната програма за профилактика на оралните
заболявания. Това съобщи на кръгла маса в Перник д-р Виктория Жекова – ръководител на сектор “Силанизиране” по програмата. По думите й са обхванати 35 процента от децата в региона, чиито зъби подлежат на силанизиране. Това е най-високият резултат в страната и не е сравним с нито една друга програма за скрининг или превенция, подчерта д-р Жекова. От четирима през 2011г. до 27 през 2019 г. са се увеличили зъболекарите в региона, работещи по програмата. От тях петима са със специалност детска дентална медицина.
В Перник се състоя първата кръгла маса за популяризиране на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18-годишна възраст в България.
Всеки вложен лев в профилактика дава 20 лв. спестени за лечение, посочи д-р Николай Шарков – председател на Българския зъболекарски съюз. По думите му програмата е много добре структурирана. По нея работят 28 координатори в страната и 500 стоматолози. Българската програма за профилактика е сред най-добрите, каза още д-р Шарков и добави, че е била представена пред страни от Азиатско-Тихоокеанската област.