Аквакултурата в Благоевградска област

Аквакултурата, или отглеждането във вода, е воден еквивалент на земеделието или земеделието на сушата. Селското стопанство включва отглеждане както на животни (животновъдство), така и на растения (агрономия, градинарство и частично горско стопанство). По подобен начин аквакултурата обхваща отглеждането както на животни (включително ракообразни, морски риби и мекотели), така и на растения (включително морски водорасли и сладководни макрофити). Докато селското стопанство се основава предимно на използването на сладка вода, аквакултурите се срещат както във вътрешните (сладководни), така и в крайбрежните (солените води, морската вода) райони.

Аквакултурата е отглеждане на водни организми, включително риби, мекотели, ракообразни и водни растения.

Аквакултурата е сред най-бързо развиващите се отрасли от селското стопанство в света, включително и в нашата страна. Видовете аквакултурно производство са: свободно отглеждане на риби в езера и язовири; отглеждане на риба в специализирани басейни; отглеждане на риба в садки и затворени рециркулационни системи. В област Благоевград има свободно отглеждане на риби в езера и язовири; отглеждане на  риба в специализирани басейни. Особен интерес предизвиква аквакултура за отглуждане на Европейската змиорка. Към момента се наблюдава негативна тенденция към намаляване на естествената популация. Изкуственoтo oтглеждане на змиoрката се превръща в единствения начин за гарантиране на този вид риба на пазара. То се извършва във висoкoтехнoлoгични кoмплекси за рециркулациoнна аквакултура.

В Благоевградска област се реализира проект “Популяризиране на консумацията и производството на Европейска змиорка (Anguilla anguilla)”, с финансовата подкрепа на ОП “Морско дело и рибарство” и Фонд “Морско дело и рибарство” на Европейския съюз. Една от целите на проекта е да популяризира сред жителите на област Благоевград предимствата на змиорките и нейните изключителни качества, както и тяхното производство в затворени рециркулационни системи.