(ВИДЕО) Хеликоптер се включи в гасенето на пожара в НП “Рила”, горят над 500 декара смесени гори

  • Борбата със стихията продължава и в понеделник

 

Над 500 декара смесена гора са обхванати от пожара в Национален парк “Рила”. Огнеборците гасят огъня на ръка, тъй като до огнището няма път. В гасенето се включи и хеликоптер от авиобаза “Крумово”.

Няма опасност за най-близкото до пожара населено място – село Долно Осеново.

Около 80 огнеборци от горските стопанства, пожарните служби и служители на националния парк работят на терен от сутринта на 27 октомври. 17 рейнджъри от Дирекция „Национален парк Рила” също участват в гасенето и ограничаването на пожара.

Засегната от пожара е високопланинска растителност от хвойна и клек и гора от смърч и бял бор над местността Вировете в защитената територия на Парков участък-Благоевград. „В алпийската част горят високи треви, планинска хвойна и клекови формации, а в долната част – смесена борово-смърчова гора”, уточни директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Той допълни: “Пожарът е между две дерета и било. От двете страни до голяма степен е локализиран. Проблемът е на билото… Надяваме се с падането на температурата и със сланата сутринта да се свалят върховите огнища. Правим организация утре (понеделник) в 6,00 часа над 100 човека ще продължим гасенето”.

Според инж. Дамянов до понеделник сутринта пожарът може да бъде овладян. Директорът на НП “Рила” Красимир Андонов също заяви: “Ако влезе в горския фонд, пожарът е труден за гасене с хеликоптер и ще търсим вода от съседните дерета, дано да има вода, защото от около 5-6 месеца не е валяло дъжд”. Андонов подчерта, че освен върху парковата дървесна растителност пожарът ще нанесе сериозни рани и върху местообитанията на ценни животни.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка, е, че обхванатата от пожара територия е с площ от около 15 хектара на надморска височина 1800-2100 метра на труднодостъпен терен. След получен сигнал директорът на парка е привел незабавно в изпълнение оперативния план за противопожарна дейност на Дирекция „НП Рила“, като са уведомени ГДПБЗН – София и МОСВ.

Екипи на ЮЗДП бяха мобилизирани и в гасенето на още 3 пожара. Два от огнените инциденти са в района на “ДГС София” – в Плана и Стара планина, а третият край дупнишкото с. Мламолово, където низов пожар е обхванал дъбова гора.

 

Гледайте видео

https://www.facebook.com/GoriUZBulgaria/videos/729113974271573/