Кметове лектори с важни съвети за работата между общината и Общинския съвет

Кметът на Самоков Владимир Георгиев е един от лекторите на стартиралите в Правец поредица от обучения, които НСОРБ организира за новоизбраните кметове и представители на общински съвети.
Програмата на обучението „Съвременно местно самоуправление в България” включва 5 основни теми, свързани с основните правомощия на местната власт и взаимодействието между кмета и Общинския съвет, предизвикателствата в предстоящия мандат, първите задачи, пред които се изправят органите на местната власт. Водещите теми на дискусиите представят кметове с дългогодишен опит в местната власт: Владимир Москов – седми мандат кмет на община Гоце Делчев и член на УС на НСОРБ, Радослав Ревански – кмет на община Белица за втори мандат, Ивайло Симеонов – втори мандат кмет на община Елин Пелин и член на УС на НСОРБ, Владимир Георгиев – трети мандат кмет на община Самоков и член на УС на НСОРБ, Петър Паунов – четвърти мандат кмет на община Кюстендил, и кметът домакин Румен Гунински, който вече трети мандат е начело на община Правец. Участниците са представители на 52 общини от областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София-област, които влизат в Югозападния район за планиране.
Новоизбраните кметове и общински съветници разискват обстойно основните управленски процеси в общините и възможностите за взаимодействие между кмета и Общинския съвет. Лекторите представят интересни казуси и дават полезни съвети от своята практика. Сред важните задачи пред местните власти, които са включени в програмата на обучението, е и организацията на общинската администрация, и основните приоритети пред трансформацията на административното обслужване към създаване на електронно управление.