Общинските съветници в Бобов дол гласуваха 7,3 млн. лв. бюджет

  • Отпуснаха 37 хил. лв. за кърпене на улици, 10 хил. лв. за основен ремонт на детска площадка

    в Бабино, 5 хил. и 500 лв. за оборудване на спортна площадка в Големо село

 

7 млн. 386 хил. 113 лв. е бюджетът на община Бобов дол за тази година. Финансовата рамка, която бе приета на заседанието на Общинския съвет в четвъртък, бе завишена с около 250 хил. лв. спрямо първоначално предложения проектобюджет. Средства, предвидени за основен ремонт на тротоари в Джельова махала в Бобов дол, се пренасочват за по-належащи разходи. „Увеличението е съвсем малко – с около 250 хил. лв. Залагаме допълнително едни 5 хил. лв. в общинската администрация за решаване на проблема с бездомните кучета, който е много сериозен. Залагаме и временни безлихвени заеми за разплащане на дейности по европейски проекти. В първоначалния вариант на бюджета бяха заложени малко средства – 100 хил. лв., сега предвиждаме 350 хил. лв. Става въпрос за реализирането на проекти, свързани главно с обучение и заетост и патронажната грижа. Оттам дойде разликата”, обясни зам.-кметът по финансовите дейности.

При обсъждането бяха направени промени в средствата за капиталови разходи, които са общо 508 хил. лв. целева субсидия. „Ако събираемостта се повиши – тя варира около 60-65%, и имаме повече приходи, ще реализираме и други капиталови разходи, които са приоритетни. При обсъждането на бюджета по комисии бе предложено тротоарите по ул. „Георги Димитров” в Джельова махала да не се ремонтират основно, тъй като не са чак в толкова лош вид. Затова предназначените за тях 55 хил. и 500 лв. ще се пренасочат. Тези пари ще отидат за изкърпване на асфалтови настилки в Бобов дол. Решението дойде след писма, получени в общината от затвора и от полицията, с които се настоява да се ремонтира улицата, на която се намират тези две институции. Такива пари не бяха предвидени. Затова се наложи пренасочване на около 37 хил. лв. за изкърпване на цялата улична мрежа. Впоследствие се наложиха още няколко корекции, които са за решаване на належащи проблеми. Така ще се ремонтира основно кръстовището на улиците „Станке Димитров” и „Първи май” в Мламолово, за която се заделят 5 хил. лв. Ще се направи основен ремонт на детската площадка в с. Бабино, която е в окаяно състояние, уредите вече са опасни, заделяме 10 хил. лв. За изграждане на зона за отдих в Бабинска река залагаме 5 хил. лв. В Големо село предвиждаме 5 хил. и 500 лв. за основен ремонт чрез закупуване на оборудване за спортна площадка. Освен това предвиждаме по 5 хил. лв. за детска пощадка между 37-и и 38-и блок, и кът за отдих между 41-ви и 42-ри блок в Бобов дол”, обясни зам.-кметът по финансовите дейности Йорданка Гацева. Към списъка за капиталови разходи за обаластряване на улици бе включена и ул. „Рила” в Мламолово, която е в окаяно състояние. В бюджета са заложени 100 хил. лв. резерв, които да се разходват при екстремни ситуации.

Финансовата рамка бе приета с 12 гласа „за” и един „въздържал се”. Вотът „въздържал се” бе на Мая Спасова от ГЕРБ. Тя поясни, че гласува така заради това, че не са предвидени средства за нуждаещи се от ремонт улици.