Все повече младоженци избират епископската базилика в Сандански за сключване на граждански брак

Все повече младоженци избират епископската базилика в Сандански за място, където да сключат граждански брак, разказа пред репортер на БТА Костадин Янков, който е младши експер в Археологически парк – Сандански. През миналата година от Великден до края на ноември изнесени ритуали в базиликата е имало всяка събота и неделя. Вече има заявки за сватби и за тази година.
Епископската базилика в Сандански е втората по големина в страната след тази в Пловдив, разказа Костадин Янков. Археологическите разкопки в Сандански започват през 1989 година и продължават двайсет и пет години. От 2016 година комплексът е отворен за посетители, като всяка година интересът към раннохристиянския обект нараства. През миналата година е посетен от хиляди туристи както от страната, така и от чужбина. Мястото привлича и много ученически групи, каза още Костадин Янков.

По думите му всяко помещение в базиликата е с харизма. Едно от най-впечатляващите е баптистерият – мястото, където се е извършвало тайнството Свето кръщение. То е единствено по големина и характеристики в страната, разказа Костадин Янков. Представлявало е помещение с басейн, в който са влизали по няколко човека едновременно, за да бъдат покръстени. Мястото е използвано в първите години на християнството, след това ритуалът е извършван само с деца и в самия храм.
В епископската базилика в Сандански е и най-старото действащо аязмо в България, което на ден се пълни с до осемнадесет литра вода. В миналото тя е ползвана за литургиите в храма. Предполага се, че базиликата е изградена в средата на четвърти век.
Мястото е подходящо не само за сватбени ритуали, но и за изложби, представяне на книги, за концерти, допълни Костадин Янков. Той посочи, че усилията на Археологическия музей в Сандански са насочени към това епископската базилика да бъде оживено и обогатено място.