Общинският съвет прие програма за решаване на проблема с бездомните кучета в Радомир

  • Програмата включва масова кастрация и връщане по места на социализирани кучета, които да се приемат за осиновяване от граждани, организации и общини

Общинският съвет в Радомир прие програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на свое заседание. С нея се цели намаляване на рисковете от ухапване на граждани и разпространяване на зарази от безстопанствените животни.
Програмата включва масова кастрация и връщане по места на социализирани кучета, които да се приемат за осиновяване от граждани, организации и общини. Здравите и неагресивни бездомни животни ще бъдат обезпаразитявани, маркирани и ваксинирани срещу бяс, след което ще бъдат връщани в своята среда.
Друга от предвидените мерки включва упражняването на строг контрол върху търговията и размножаването на бездомните кучета на територията на общината. В програмата са предвидени още и мерки за повишаване на културата на хората, отглеждащи кучета, с цел те да не ги изоставят.
Отглежданите на територията на общината кучета ще се идентифицират и регистрират в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните. Всички обекти за развъждане на кучета ще се регистрират съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всички физически и юридически лица – търговци на кучета, ще бъдат обект на строг контрол от страна на общината.