Общинската болница в Дупница разполага с 30 легла в инфекциозното си отделение

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев свика по спешност Областния медицински съвет.
  • Все още не са готови резултатите от пробите на кюстендилката, приета със съмнение за коронавирус

  • Областният управител на Кюстендил Виктор Янев призова за отговорност и най-стриктно спазване на разпоредените мерки

Общинската болница в Дупница разполага с капацитет от 30 легла в инфекциозното си отделение, като при нужда тази бройка може да се увеличи.
Както е известно, в Кюстендил няма инфекциозно отделение и всички пациенти със съмнение за коронавирус се транспортират в Дупница.
„При необходимост можем да разширим този капацитет и да приемаме пациенти и в други отделения. В съботния и неделния ден не сме хоспитализирали нови случаи със съмнения за коронавирус”, коментира пред „Вяра” д-р Крум Бонев от МБАЛ „Св. Иван Рилски”.
Стана ясно, че все още се чакат резултатите на жената от Кюстендил, която е била приета в лечебното заведение в петък. Тя е пристигнала от Италия и е имала грипоподобни симптоми. Кюстендилката се е обадила на телефон 112, а след това е била транспортирана с линейка на ЦСМП в общинската болница. Специалистите там са й взели необходимите материали за изследване за COVID-19 и са ги изпратили в Националната референтна лаборатория в София.
„Призовавам да бъдем отговорни и да спазваме най-стриктно мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Задължително е всеки един от нас да бъде дисциплиниран и да не подценява ситуацията”, призова областният управител на Кюстендил Виктор Янев. След обявеното извънредно положение в страната Янев свика по спешност Областния медицински съвет в Кюстендил.
По време на заседанието бе докладвано положението към момента в област Кюстендил. На територията на областта все още няма регистриран случай на заболял от COVID-19. Изпълняват се стриктно всички мерки, които са разпоредени от Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването за ограничаване разпространението на заболяването.
В хода на заседанието бяха коментирани още координацията и механизмът между институциите относно стриктното съблюдаване на карантинния период. Директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Величков докладва също информация относно формулярите и събраните данни на лицата от областта, прибрали се от рискови страни.
От Областния медицински съвет отправят призив да се ограничи максимално струпването на хора на едно място, защото това носи риск от заразяване със заболяването COVID-19.
Беше обсъден и вариантът всички работодатели да въведат дистанционна форма на работа за служителите си в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения като филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.