МБАЛ – Благоевград е готова да приема доброволци при необходимост

д-р Огнян Митев

Многопрофилната болница за активно лечение – Благоевград набира медицински специалисти, които при необходимост да съдействат на болничния екип за обслужване на пациенти, ако заболелите се увеличат. Има сестри, които са работили при нас, след това отидоха в общинските структури. Има студенти, завършващи медицински сестри. Предложихме това ,за да имаме координатите  на желаещи да помагат  в извънредна ситуация. В момента нямаме нужда – каза в интервю за Радио Благоевград д-р Огнян Митев, директор на най-голямото болнично заведение в Пиринско. Желаещите доброволно да се включат трябва да изпратят трите си имена, информация за образованието си и телефон за връзка на електронния адрес на лечебното заведение: mbal_bl@abv.bgТе ще бъдат потърсени в случай на спешност и повишена заболеваемост в областта.

Той коментира и състоянието на хоспитализираните в Инфекциозно отделение на болницата. „Болни от коронавирус нямаме. Имаме 1 доказан случай с положителна проба, но той не е болен. Англичанинът  е готов за изписване, но ще му бъде наложена карантина. Трябва да се прави разлика между положителен без прояви на заболяването и със симптоми.  И още  2-ма, заради това, че са били в контакт – момичето идва от Англия, възрастният мъж  от Австрия. Те са кашляли, но не са имали температура, в момента са добре. Взели сме проби, чакаме резултатите и отново отбелязвам – ние нямаме болни в момента“.

МБАЛ – Благоевград откри и сметка за дарения за закупуване на предпазни средства на персонала и пациентите. „Днес имах среща с един от заместник министрите. Държавата готви големи поръчки и със сигурност ще помогне, но се изисква малко време. Но ние в момента сме готови. Ако дойде първата вълна сме готови със защитни облекла, маски, очила, медикаменти, дезинфектанти. Всичко това го има.“ –  уточни д-р Митев и допълни, че болницата разполага с 320 легла, ако се наложи да се разширяват отделенията, могат да бъдат осигурени 350./БНР