Центрове за обществена подкрепа в Дупница започват работа онлайн

Работа от дистанциязапочват от понеделник /30 март/ Центърът за обществена подкрепа и Центърът за обществена подкрепа „За да има щастие в детските очи” в Дупница, съобщи директорът Димитър Шопов. Онлайн, чрез скайп, месинджър или вайбър специалистите ще дават консултации както на досегашните си потребители, така и на други клиенти. Ще помагат с арт терапия, ще оказват психологическа и психосоциална помощ, ще продължат педагогическата си дейност. От двата центъра ще оказват съдействие и на хора, които заради епидемията в страната се нуждаят от помощ чрез свързване с общинския кризистен щаб и ще извършват и други социални услуги. Нуждаещите се от помощ могат да се обръщат към работещите в двете институции психолог, терапевт и социални работници.

„Помагаме на деца с подготовка за училище, които не трябва да изпускат материал, имаме върнали се от чужбина ученици. Ще консултираме приемни родители, С нас могат да се свързват и хора, които искат да получат информация от кризисния щаб в общината или да подадат такава. На сайта ни сме предоставили телефоните на двата центъра. Ще сме на линия”, каза Шопов.

Потребителите на двата центъра са около 50. Там работят 8 специалисти, без директора. Специалистите работят с деца, които имат проблеми в училище, както и с деца с емоционално-поведенчески проблеми, с конфликтно и дивиантно поведение. Сред потребителите са и деца, нуждаещи от помощ при преодоляване на загубата на близък, свидетели на насилие, деца на разведени и разделени родители. От центровете помагат и на семействата на тези деца.

Стана ясно още, че след въвеждането на извънредното положение  досега персоналът е бил в платен отпуск.

Юлияна СТЕФАНОВА