Прокурори и екоинспектори проверяват за нерегламентирано горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”

ТЕЦ „Бобов дол”

Прокурори и екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите проверяват ТЕЦ „Бобов дол“ във връзка с възобновено изгаряне на отпадъци. Проверката е по инициатива на Районната прокуратура в Дупница, започнала е днес сутринта. Ще  трябва да установи точно какъв отпадък се гори разполага ли централата с всички инсталации, необходими за опазване на околната среда.

„Проверяващите все още са тук, но няма нищо страшно. Очаквам в края на работния ден да имаме резултат”, каза изп. директор на централата Емил Христов.

По информация от дружеството то е инвестирало около 500 000 лева, за да получи комплексното разрешително за възобновяване на работата.

От ръководството на дружеството заявяват, че ТЕЦ-ът не замърсява въздуха.

На другия полюс е позицията на местното население. По-голямата част от него е категорична, че изгарянето на отпадъка е пагубно за хората от Големо село и изключително вредно за съседните села в миньорската, а и в Дупнишка община. Новината се посреща на нож от големоселци и бобовдолци. Недоволството изригна и в социалните мрежи, където доста хора изливат гнева си. „Това е боклук от Италия, от Ломбардия, където сега върлува коронавирусът”, е един от коментарите. Задава се въпросът: „Защо ще докарват тук тоя боклук, нека да си го горят в собствените си държави”. „След като държавата разрешава, ние какво да кажем. Сега, в това извънредно положение нито можем да протестираме, нито ще ни чуе някой”, коментира кметът на Големо село Васил Васев.

Юлияна КОЛЧАКОВА