Олга Китанова – зам.кмет на Община Дупница: Всички търгове в училищата се проведоха прозрачно

Става въпрос за междуличностен конфликт, в който се намесват децата

“Община Дупница провежда всички търгове, съгласно приетата Наредба за управление и разпореждане с общински имоти. По същата Наредба се провеждат и конкурсите в училищата сега”. Така заместник-кметът по стопански дейности в Община Дупница Олга Китанова отговори на упреците отправени от директора на ОУ “Климент Охридски” Бистра Стойкова, че конкурсната процедура за столовата на школото е опорочена.

“В тръжната документация са описани две дати и търгът е проведен на втората дата. С промяна на датата се удължава и срокът за подаване на оферти. “Ученическо хранене” е представило доказателства, че са платени задълженията към НАП и има правото да участва. По-скоро дори бих казала, че е нежелателно да не допуснем кандидат, защото тогава няма да има конкуренция. Всички търгове в училищата се проведоха прозрачно, с представител на училището в комисията, както и на журналисти. Предвид разразилата се полемика, съм склонна да предложа на кмета да се прекрати процедурата и да се проведе в присъствието на медиите”, заяви Олга Китанова.

“За мен е видно, че става въпрос за междуличностен конфликт между двама души, като Общината не е страна в този спор. Но не е редно да се намесват децата или да страда обслужването на децата. Наша грижа е да се избере най-доброто за тях, за да са спокойни и родителите им. Община Дупница осъществява контрол чрез обратна връзка с директорите и проверка на място. Качеството на храната е от компетенцията на БАБХ, които осъществяват проверките. През 2020 година бяхме пуснали анкета до директорите на училищата във връзка с услугата предоставяна от “Ученическо хранене”. Отговорът от г-жа Бистра Стойкова е: Доволни сме от качеството на предлаганите услуги от “Ученическо хранене””, припомня Китанова.
“През 2021 год., годината на ковид почти не работеха училищата и затова нямаме проверки. През 2022 год. със заповед на кмета инж.Методи Чимев от 1 декември са направени проверки във всички столови на учебните заведения, за да се установи как работи “Ученическо хранене”, като от всякъде имаме и снимков материал. Обектите се поддържат в добро състояние. От проведените досега търгове, няма претенции от други директори.
Всеки родител, който има забележки по изхранването на децата, спокойно може да подаде сигнал до Общината”, категорична е Олга Китанова.