Агенцията по медицински надзор ще изяснява случая с починалата учителка в Рила

Снимка: БГнес

54-годишната учителка Тинка Шопова от кочериновското село Стоб е починала в резултат на остра сърдечна недостатъчност и оток на белия дроб. Това сочи смъртният акт на жената, която е преподавала в ОУ “Аверкий Попстоянов” в Рила.

Тя е починала в МБАЛ – Благоевград, като няколко дни преди това се е ваксинирала срещу COVID-19. Нейни роднини заявяват, че жената е била здрава и приемала лекарства само за високо кръвно.

„Сестра ми Тинка беше ваксинирана на 26 февруари с „АстраЗенека” в Рила. След няколко дни почина. Според смъртния акт причина е остра сърдечна недостатъчност, оток на белия дроб и тромбоза на кръвоносните съдове“, казва сестрата на починалата Здравка.
Според нея Тинка не е била с коронавирус.

Според директора на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев учителката е постъпила в изключително тежко състояние. Първият PCR тест, който й е бил направен, е бил с отрицателен резултат. На преглед със скенер обаче станало ясно, че част от белия й дроб е силно увредена. Направен е повторен PCR тест, който е бил положителен.

Според д-р Митев поставената ваксина не е причина за тежкото състояние на пациентката. „Когато е била ваксинирана на 26-и миналия месец, тя вече е била заразена. Приемайки я при нас в много тежко състояние, установихме с изследванията, че единият й бял дроб беше така поразен, че почти го нямаше. Невъзможно е ковид заразата да нанесе такива поражения за две седмици“, допълни д-р Митев.
Близки на педагожката обаче твърдят, че тя е загубила живота си в резултат на имунизация с ваксина на „АстраЗенека” – 12 дни след ваксинацията. Дали това е така, ще трябва да установи Агенцията по медицински надзор.