Кметство Рила въведе допълнителни мерки срещу ковид, работят по един в стая

График за работа на служителите е въведен за общинската администрация (ОбА) в град Рила, съобщиха от там. „Заболеваемостта от новия коронавирус се увеличава. Имаме и заболели колеги в общинската администрация. В момента двама служители отсъстват от работа. Едната служителка беше в болница и още е под карантина и се възстановява. Другият служител е колега, който от два дни е на домашно лечение, също под карантина. По заповед на кмета Георги Кабзималски бе направен график и всички работим по един човек в стая. Това в никакъв случая не е в ущърб на гражданите, които получават административни услуги.

Предоставяме тези услуги, но в посочения от закона 14-дневен срок. Докато преди някои от услугите се извършваха за два-три дни. Сега работим в намален състав, в момента в сградата са около 30 души. Работим и от вкъщи онлайн, като се редуваме, така че в стаите да няма повече от един служител. Знаете, че имаше и призив от общинското ръководство към гражданите да ограничат посещенията си в сградата на администрацията. На сайта бяха публикувани телефоните на кмета и зам.-кметовете с цел бърза и постоянна комуникация, както и обратна връзка с жителите за сигнали, нарушения, предложения, жалби и други въпроси от компетенцията на общината.

Призивът беше всички да проявим отговорност, да бъдем разумни и дисциплинирани, за да запазим собствения си живот и живота и здравето на нашите роднини, близки, родители, приятели и познати. Постарали сме се всичко, което зависи от нас като местна власт, да бъде направено отговорно и коректно”, каза пиарът на общината Мариана Костова.

От общината уточняват, че от началото на пандемията в Рила за първи път ситуацията е толкова тревожна по отношение на броя заразени от Ковид-19.

Освен в общинската администрация, има заразени служители и в РПУ-Рила, заболели учители в ОУ „Аверкий Попстоянов“ и ОДЗ „Д-р Тодора Миладинова”, заболели цели семейства.

Както писахме, заради тревожната ситуация в края на миналата седмица кметът издаде заповед за затварянето на детската градина и още се чака заповедта на министъра на образованието.

Припомняме, че от този понеделник учениците от 1-ви до 4-ти клас в училището преминаха към обучение от разстояние в електронна среда.

Юлияна КОЛЧАКОВА