Агресивните кучета, нападнали хора в Дупница, са под възбрана

Отварят кучешкия приют в Дупница по-рано

По-рано от предвидения срок ще бъде отворен общинският приют в Дупница, който бе затворен за ремонт, съобщиха от пресслужбата на кметството. Заради зачестилите случаи на агресия на кучета, при които бяха нападнати хора, приютът ще възобнови дейността си от 8 март.

„Сигнал за куче, което е нападнало дете, е подаден в неделя на телефона на дежурен в община Дупница. Веднага на място е изпратен ловецът за предприемане действия по залавяне на кучето. Потърпевшите не са успели да опишат кучето, което е нападнало детето. В понеделник отново е направен обход на района и живеещи в района са посочили агресивно куче, което е заловено и сложено “под възбрана” от ветеринарен лекар за 14 дни в приюта, който ще възобнови работа със седмица по-рано от предвиденото – на 8 март. Кучето, което нападна жена през миналата седмица в района на “Тихия кът”, е заловено и е “под възбрана” в приюта”, каза говорителят на общината Христо Апостолов в отговор на въпроси на в. „Вяра”, свързани със случаите на ухапани млада жена и дете и увеличилата се популация на безпризорните кучета в града.

Припомняме, че глутница от бездомни кучета нападна 9-годишно момиченце в Дупница, докато се връща от квартален хранителен магазин. Детето е спасено от съсед, благодарение на когото е избегната трагедията. Пред медиите майката разказа, че то не е спало през нощта от болки. Детето се чувствало зле физически и психически. Срещу момиченцето се спуснали 4-5 кучета, намиращи се зад жилищен блок, които нахапали краката й.

Само преди няколко дни от бездомни кучета пострада Спаска Китова – нейните крака също бяха изпохапани. Двете нападения са само част от случаите на агресия към хора от безстопанствени животни.

Юлияна КОЛЧАКОВА