Алберт Попов тренира на Витоша преди Световната купа в Банско

60 скиори пристигат за стартовете през уикенда

Най-добрият ни алпиец Алберт Попов тренира на Витоша преди двата гигантски слалома, валидни за Световната купа в Банско през уикенда. 23-годишният софиянец изпробва пистата под връх Тодорка, но с щаба му са решили да тренират близо до София. Попов, който на световното първенство в Кортина д`Ампецо завърши 24-ти в същата дисциплина, е в отлична форма и е останал доволен от трасето в Банско.

У нас пристигат останалите 60 алпийци, които ще стартират в събота и неделя. Представителите на 19-те нации задължително трябва да представят отрицателен PCR тест. Изследване ще им бъде направено и на тръгване, за да могат да се приберат безаварийно. Следващата спирка на Белия керван е австрийският зимен курорт Заалбах – Хинтерглем, който ще е домакин на две спускания и един Супер Г. Младите скиори пък ще останат в Банско, където на 1 март стартира световното първенство за младежи. 1000 човека се грижат за престижното ни домакинство, като по-голямата част от тях са ангажирани с поддръжката на пистата. „Пистата е заледена и готова за предстоящите авторитетни прояви”, коментира по-рано Виктор Гичев. Той ще е рейс директор на стартовете за СК и младежкото СП. В обработката се включиха от 101-ви алпийски полк, както и от концесионера на ски зоната „Юлен“. За петък е предвидена една свободна тренировка. Спортистите и техните щабове ще прекарат времето си у нас в един хотел, в т.нар. „балон“. Има и изискване скиорите, организаторите и всички, които са замесени в подготовката, да са с предпазни маски от най-висок клас – FFP2.

Предстоящата Световна купа ще е петата поредна за Банско в зимните спортове. Във времето, когато тя ще се проведе, календарът на ФИС не предвижда други събития при мъжете и затова всички фенове по света ще приковат погледи към Бъндеришка поляна./ “Мач Телеграф”