Англичаните в Банско зоват: Помислете два пъти, подкрепете местния бизнес

Най-голямата и същевременно най-активна група в социалната мрежа на английски език за Банско, в която членуват не само англоговорещи, излезе с апел, който набира подкрепа с висока скорост. В обръщението се посочва, че резервациите за предстоящия зимен сезон процъфтяват през последните дни, което в трудните времена на пандемия дава надежда на собствениците на малък бизнес в града.
Англичаните призовават хората, които възнамеряват да почиват в Банско, да подкрепят местния бизнес. Съветват ги да резервират хотел, ски пакет, трансфер или други дейности директно или чрез сайтовете на известни доставчици и туроператори.
В духа на разкритията от досиетата „Пандора” те апелират – „Не резервирайте чрез глобални сайтове и офшорни компании, които не плащат данъци в страната и нямат представители в курорта. Местните професионалисти ще се грижат за вас по-добре от някой уебсайт без контакт в случай на проблем. В повечето случаи ще плащате по-малко пари за по-добър продукт. Помислете два пъти – подкрепете местните!”
Апелът се отправя съвсем навреме – от няколко дни планината побеля и снимките, които се появиха в социалните мрежи, само изострят апетита на скиорите. Добрите новини за туристите от Великобритания идват и от Министерството на здравеопазването, което извади страната от червената зона за България. Със специално внимание към най-важния за зимния туризъм, особено за Банско, туристически пазар – този във Великобритания, се отнася и Министерството на туризма. По време на работната среща в Банско на президента Румен Радев с представители на туристическия бранш от Благоевградска област министър Стела Балтова се ангажира с държавна подкрепа за активното присъствие на България на най-голямата туристическа борса в Лондон.
Един непредвиден никога и от никого факт обаче може да се окаже най-силният аргумент в привличането на туристи от Великобритания още от първите дни на зимния туристически сезон – кризата с храната и горивата в островната държава. Очаква се коледните пуйки да бъдат заменени с банска капама.