„Бабите” от ФГ „Германея” завоюваха златен медал от фестивала в Говедарци

Сапаревобанки спечелиха и парична награда

Юлияна КОЛЧАКОВА

Фолклорна група „Германея” в Сапарева баня завоюва златен медал и парична награда на осмото издание на фестивала „Дар от природата” в Говедарци. Певиците от формацията към читалище „Просветен лъч 1905” са оценени от жури, съставено от народната певица Величка Чаушева и хореографа Йордан Станимиров.

Това е тяхното поредно отличие за тази година. „В Говедарци нашите талантливи “баби” се представиха много добре. Специалисти, които разбират от народна музика, неслучайно ги класираха на едно от първите места на фестивала и им дадоха и паричната награда – сумата от 50 лева. Това е поредната им награда за тази година.
От Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“ в Хисаря групата има златен медал, дуетът Стойка Костова и Цветанка Терзийска получи сребърен медал, а солистката Ивона Димова – бронзов медал. Ивона Димова като солистка има златен медал и от фестивалитеФолклорна среща“ в Елешница и „Мома пее, гора се люлее” в Сапарева баня.
От Международния фолклорен конкурс „Пауталия” групата има диплом за участие, а от Празника на рилския зелник в Бели Искър – грамоти. На нашия фестивал „Мома пее, гора се люлее” спечелиха специалната награда на кмета на Сапарева баня, придружена със 100 лв.”, припомни секретарят на читалището Нели Йорданова. „Бабите” вече се готвят за следващите си участия – в Черноморския събор „Евро фолк – 2021” в Китен и във фестивала „Малешево пее и танцува” в Микрево.