Бай Ганьо гостува на читалището в Рила с филм

От библиотеката представиха проекта за отчислените книги

Юлияна КОЛЧАКОВА

Бай Ганьо Балкански гостува на читалище „Христо Ботев 1898” в гр. Рила, където на 19 януари бе прожектиран филм за Алековия герой. Филмът е показан пред посетители на местните центрове за социална интеграция. „Тази година читалище „Христо Ботев 1898” чества 125 годишния си юбилей. По този повод организираме редица културни събития, началото на които поставихме с отбелязването на 175 -та годишнина от рождението на нашия патрон – Христо Ботев.

По повод навършването на 160 години от рождението на Алеко Константинов, познат под псевдонима Щастливеца, роден на 13 януари (1 януари стар стил), организирахме прожекция в библиотеката на избрани култови моменти с Алековия герой – Бай Ганьо Балкански, за потребителите на Център за социална рехабилитация и интеграция в град Рила (ЦСРИ и ЦНСП), които се насладиха на приключенията на Бай Ганьо и посмяха заедно с нас”, казаха от читалището.
Същия ден екипът на читалището запозна граждани на Рила с изпълнявания проект „Наслада за очите и душата – нов живот за отчислените книги с техниката „оримото”. Както сме писали, проектът бе спечелен миналата година и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“. Стойността му е 12 444. 20 лв. Една от неговите цели е превръщането на остарелите по съдържание, физически изхабени и многоекземплярни книги в произведения на изкуството.

Прекрасен старт на 2023 г. за читалището даде Ирина Ганчева. Тя е подарила на библиотеката 46 книги – художествена и отраслова литература, като коледен подарък. Ирина Ганчева живее в София и е съпруга на бивш съсобственик на ВЕЦ-а в Рила, който вече не е сред живите. Тя дарява книги на читалищната библиотека за пета поредна година.