Банско посреща 109-ата годишнина от освобождението си с нестандартна изложба

С нестандартна изложба Банско посреща 109-ата годишнина от освобождението си. В Дома на изкуствата към Музеен комплекс-Банско от 5 октомври до 5 ноември ще бъде показана изложба на образци на световното културно-историческо наследство чрез непозната за широката аудитория технология на изображението.
Наименованието на изложбата е „Пътуване във времето“, а неин автор е Краси Тодоров. Художникът изследовател и новатор представя изкуството на Тракия, Вавилон, Египет и Древна Гърция чрез неговото авторско ноу-хау в триизмерни модели на творби от античното изкуство.
Посетителите могат да видят образи и елементи от тракийската гробница край село Свещари, фиали от Рогозенското съкровище, ритони и портрети на исторически личности.
Авторът Краси Тодоров нарича експонатите „ZN-art“ скулптури по едноименния метод за изследване на пространствените дигитални обеми и реализирането им от листов материал.
Материалите, от които се възпроизвеждат предметите, могат да бъдат най-различни – хартия, метал, дърво, стъкло.
Технологията за пресъздаване е авторска разработка, наречена Zn Art. В двуизмерната координатна система има две оси – X и Y. В триизмерната към тях се добавя трета – Z, оттук идва и названието на технологията. Чрез нея се изследват и възпроизвеждат обемни форми, пояснява модерната художествена технология авторът.
Чрез метода на Краси Тодоров ученици и родители могат да създават образи на исторически личности и културни исторически ценности. Методът дава възможност за развитие на пространственото мислене и креативност на младите хора, отговарящо на предизвикателствата, които изисква от нас 21-ви век.