Беласица открадна точка от лидера Спартак в Плевен

Ташко СУЛЬОТОВ

В мач от 11-и кръг за първенството на Втора професионална лига на стадион „Плевен“ в град Плевен се срещнаха отборите на местния Спартак и Беласица (Петрич).

През първата част на срещата гостуващият тим стоеше по-добре на терена и създаваше доста неприятности на защитата на домакините при фланговите атаки чрез Запро Динев отляво и Аспарух Смилков отдясно. И двамата бяха подпомагани от защитниците Атанас Карачоров и Аспарух Шамкалов. В 39-та минута при поредна контраатака на петричкия тим топката бе насочена към Мариян Вангелов, който с директен обстрел опита да изненада вратаря на превенчани Богомил Цинцарски, но негов колега от защитата отклони топката с ръка и главния съдия Мустафа Шефкет, който ръководи двубоя на ниво, съвсем справедливо отсъди дузпа. Точен от бялата точка бе Запро Динев, и резултатът бе открит за 0:1. За отбелязване е, че защитата на Беласица през първото полувреме се справи много добре със задачата си и не допусна отблизо нападател на домакините да обстрелва вратата на Кирил Георгиев.

След почивката футболистите от Плевен упражниха натиск, търсейки начин за изравняване на резултата. В 52-ра минута  при центриране от ъглов удар защитниците на Беласица не се ориентираха по най-добрия начин и оставиха свободен Преслав Антонов, който  успя да изравни резултата за 1:1. Това сякаш попари надеждите на петричките футболисти за спечелване на трите точки, но те не се отчаяха и продължиха да атакуват вратата на Спартак. Две чисти голови положения бяха проиграни от Аспарух Смилков и Айвън Ангелов. Най-чистото голово положение проигра Запро Динев, който бе изведен отляво пред наказателното поле на домакините и вместо да стреля се засуети, затвориха му пътя за директен обстрел и се стигна до провал на атаката. До края футболистите на Спартак (Плевен) имаха две голови ситуации, но ударите на футболистите им бяха спасени от вратаря Кирил Георгиев. Веднъж при контраатака влезлият в игра Илия Карапетров не успя да отбележи гол на Богомил Цинцарски.

След мача Венцислав Иванов-старши треньор на Беласица – сподели: „Всяка точка е ценна за нас. Имахме повече създадени голови положения. Много лек гол ни отбелязаха домакините, след като защитата ни не се ориентира добре в ситуацията след центриране от корнер. Владеехме повече играта на терена. При 1:1 Аспарух Смилков изскочи сам срещу вратаря, но не успя да го преодолее. Запро Динев имаше една чиста ситуация, но вместо да стреля, тръгна да се надиграва и му отнеха топката. След изравнителното попадение се стъписахме. На два пъти умелата намеса на вратаря Кирил Георгиев ни спаси от загуба. Все пак спечелихме златна точка срещу водача на групата – Спартак (Плевен). Малко ме е яд, че спечелихме една вместо три точки, но все пак тя бе срещу лидера в групата. Дано футболистите да си повярват в оставащите мачове и да играят успешно и навън, но нека сега се съсредоточим върху домакинския мач на стадион „Арена Симитли“ в събота срещу отбора на Литекс. Чест прави на малкото фенове, които ни подкрепиха дори и в Плевен. Мачът се игра при високи температури, които изчерпиха силите на футболистите, но успяха поне да завършат мача по подобаващ начин”.

Беласица: Кирил Георгиев, Атанас Карачоров, Валентин Костов, Мартин Русков, Аспарух Шамлаков, Марти Таушанов, Айвън Ангелов, Запро Динев, Аспарух Смилков, Мариян Вангелов (Атанас Димитров, Живко Димитров, Илия Карапетров, Христо Петров, Куфре Ета)