Бистришки водопад – експлозия от красота

created by dji camera

Дупнишкото село Бистрица доказа, че е магнит за туристи през всеки сезон. Откакто бе изградена панорамната площадка “Софарджик” над селото това лято, потокът от любители на природните красоти не секва. И през есента пътешествениците използват всеки един топъл и слънчев ден, за да се насладят на гледките, които Бистрица щедро предлага.

Една разходка до Софарджик и до Бистришкия водопад е чудесна възможност за всеки да се отърси поне за малко от проблемите, от градския шум, от заседналия начин на живот.
За да се насладите на Бистришкия водопад, първо трябва да стигнете до Бистрица. Екопътеката започва от паркинга в края на селото. Местната управа се е погрижила да бъдат поставени нови указателни табели в помощ на туристите.

Снимки: Владимир Кацаров

Има два варианта да стигнете първо до панорамната площадка – пеш или с МПС. Алтернативата за ходене е много по-добра и може да поемете по една чудесна горска пътека, която ще разкрие на любопитните истинска феерия от малки тайни красоти. Скоро ще стигнете до заслона и панорамната площадка, която за нула време се превърна в тотален хит за туристи от близо и далеч.

Панорамната площадка “Софарджик”

20-метровият улей се издига на 925 метра надморска височина и се открива гледка към Дупница, Бобов дол, Радомир и Кюстендил, както и към пет планини – Витоша, Конявска, Осоговска, Верила и Рила. На заслона съвсем дружелюбно и приятно гостите са посрещани от четириногия чаровник Рекс.

На още час и 10-20-30 минути, зависи как ходите и колко често спирате за снимки, с цялата си прелест ще се открие пленителният Бистришки водопад. Той е природна забележителност, която попада в пределите на Национален парк „Рила”. Водите му са изключително буйни по всяко време от годината.

Водопадът е с височина 35 метра и образува няколко живописни каскади. Надморската височина на природния феномен надхвърля 1200 метра.
Околността на Бистришкия водопад сама по себе си предлага прекрасно преживяване на всеки, който има удоволствието да се докосне до нея. По пътя са изградени множество места за отдих, огнища за палене на огън и барбекю, заслони, има и информационни табели. Почти всяко местенце нашепва интересни легенди, които местните хора с удоволствие биха ви разказали. А един такъв поход през есента със сигурност ще подправи красотата на това място с много, много природно злато и пъстри краски.

 

(видео) Панорамната площадка над Бистрица на финалната права, очаква се лавина от туристи