Благоевград скочи срещу драстичното поскъпване на такса „смет” за жилищата

Увеличението от 1,1 на 3 промила е недопустимо, съветниците да гласуват „против”, категорични са от Инициативния комитет

Общинските съветници да гласуват против драстичното увеличение на такса „смет” за жилищни имоти в Благоевград, настоява Инициативният комитет, създаден срещу поскъпването на услугата, предложено от кмета на общината Илко Стоянов и подкрепено от местния парламент на 17 декември м.г. Искането е оповестено на пресконференция, дадена ден преди сесията на 12 януари, на която местният парламент отново ще обсъжда предложението. „При повторното разглеждане на предложението за драстично увеличение на такса „смет” за жителите на Благоевград всички общински съветници да присъстват в залата, да загърбят политическото противопоставяне и да се посъветват със съвестта си, като се изправят срещу собствените си страхове и зависимости и гласуват против увеличението на такса „смет” за жилищни имоти, като с това ще докажат, че са заслужили жителите на Благоевград да им гласуват доверие”, се казва в обръщение на Инициативния комитет до медиите.
Решението за повишение на такса „смет” за жилищните имоти от 1 януари тази година с поне 3 пъти – от 1,1 на 3 промила, е определено като недопустимо. „Това решение не само не е в интерес на гражданите, но е грубо несъобразяване със Закона за местните данъци и такси, където недвусмислено е посочена философията на закона таксата да се определя според количеството генерирани отпадъци, а не според данъчната оценка за имота, което се явява като втори данък, и не е съобразено, както е справедливо, „замърсителят да плаща според генерираните отпадъци”, категорични са от Инициативния комитет. Оттам посочват още, че решението не е било подложено на публично обсъждане и не са проведени консултации с гражданите.
“Кметът е разобличен, че не казва истината за поскъпването. Според нас тиражираното в медиите от кмета, че такса „смет” ще се увеличи с 40%, не е истина и хората се подвеждат”, заявяват още от комитета, като в изявлението се уточнява, цитираме: „Увеличението е многократно повече”.
Учредителите на комитета задават и конкретни въпроси към местната управа. Кое налага това драстично увеличение, ще предлага ли община Благоевград подобрена услуга по сметосъбирането и в какво конкретно ще се състои, защо не се инициира и организира широко обществено обсъждане по този важен от икономическа и социална гледна точка въпрос за определянето на такса „смет”, защо община Благоевград не приложи на практика справедливо определяне на такса „смет” „Всеки да плаща според количеството генерирани отпадъци?”, питат от комитета. Председател на Инициативния комитет е Емил Грозданов, зад когото застават още проф. Димитър Димитров, Павлина Теова, Здравка Чимева, Надежда Войнова, Първолета Евтимова и Димитър Урдев.