Нерегламентирано сметище изникна край Самоков, общината праща проверка

Изхвърлени безразборно отпадъци край Самоков тревожат местни жители. Нерегламентираното сметище е в местността Червената земя, на около 200 метра от промишлената зона и на около километър и половина от законното сметище на града. Отпадъците – от оборска тор до строителни материали, са обхванали над 10 дка площ, твърдят живеещи в района.
„През пролетта на миналата година от общината асфалтираха улицата, която води към имота. След това хората започнаха да замърсяват. Първоначално се стоварваше гюбре, наблизо има ферми. След това започнаха да карат трици, в района има и цех за пелети. Изхвърля се постоянно, всеки ден.

Има абсолютно всякакви боклуци – строителни, чували с битови отпадъци. Нерегламентираното сметище се разраства. От 1 дка в началото сега по мои изчисления надхвърля 10 дка. В района живеят около 40 семейства. Това са и земеделски земи – пасища. Сега хората, които ги ползват, си мълчат, защото е зима, но напролет ще скочат. Аз също ще подам сигнал в общината, ако не се вземат мерки след сигнала до вас”, каза живеещ в района, който се обърна към „Вяра”, но настоя за анонимност.
Какво ще предприеме община Самоков, попитахме Веска Тодорова – гл. експерт „Протокол и връзки с обществеността” във ведомството. Ето отговора й: „При нас все още не е получаван сигнал за такова нерегламентирано сметище. Ще реагираме веднага, ще изпратим еколозите да направят проверка и ще бъде почистено”. Служителката предположи, че проблемът е възникнал, след като от общината поставили камери в друг замърсяван район. „Преди 1 година общината монтира камери на терен с нерегламентирано сметище, който се намира на обходния път между Самоков и Драгушиново, близо до ромската махала. Там в района на р. Искър се хвърляха боклуци постоянно. От общината всяка седмица чистеха, но отново се замърсяваше. След една седмица всичко се връщаше на изходна позиция. Сега е доста по-добре, но предполагам, че хората, които изхвърлят боклуци, са се насочили към другия терен”, посочи Веска Тодорова.