Близо 80% от леглата в Пиринско са заети, а областта е в зелената зона по новия план

created by dji camera

В Благоевград е отчетен рекорд с повече от 900 положителни случая за COVID-19

Близо 80% е запълнен капацитетът на болниците в област Благоевград за лечение на пациенти с Covid-19. Повечето интензивни легла обаче са свободни. От Регионалната здравна инспекция алармират за усложнена ситуация в училищата и детските градини, която няма как да бъде преодоляна без затварянето им, съобщи БНР.
РЗИ отчете нов рекорд с повече от 900 положителни случая за COVID-19 за денонощие. По данни на здравната инспекция заболеваемостта в областта вече е близо 2200 души на 100 хиляди души население за 14 дни. Поставените под карантина в Благоевградско са около 5500 лица. Увеличава се и броят на заетите легла на територията на областта, като към днешна дата те са 297. От 370 COVID легла за неусложнени случаи в болниците са свободни 87, а за интензивно лечение те са само 15.
Благоевградска област е в Югозападен район, който според картата, публикувана от здравното министерство, все още е в първи етап на пандемичния план. В този етап не се предвиждат други ограничения освен маски, дистанция и зелен сертификат за допуск до социални заведения.
По думите на директора на областната болница д-р Огнян Митев ситуацията в лечебното заведение все още е под контрол.
В Реанимация имаме няколко свободни легла. В предишните вълни са стигали над 200 хоспитализирани, в момента са наполовина, но в никакъв случай не мога да направя прогноза занапред”, каза той.
Повечето от заразените с COVID-19 са с леки симптоми и се лекуват вкъщи, заяви д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград. Тревожна е тенденцията при децата и непълнолетните, където се отчита най-голям ръст на заразени. Това поставя под въпрос учебния процес в училищата:
“Тази седмица имаме доста заразени деца. Това се вижда и по скоростта, с която карантинираме групи от детските ясли и градини и от училищата. Всеки ден по стотина паралелки карантинираме. Това нещо трябва да се помисли, защото има и много болни учители”.