Богатството на Югозапада

Планините в югозападния регион на България предлагат изключителни пътеки за туристи, върховете могат да бъдат предизвикателство дори за опитните катерачи и когато става въпрос за спокойствие и тишина, има много курорти, които могат да предложат отлични условия за релаксираща почивка. Любителите на зимните спортове също определено ще намерят своето място в района, който разполага с няколко ски-курорта, привличащи хиляди родни и чуждестранни туристи всяка година.

И като говорим за международен туризъм и развлечения, Югозападът може да намери вдъхновение от чужбина. Макар и често да споделяме, че сме малка държава, това хич не е така, а има нагледни примери от други страни, че и малките региони могат да бъдат поставени на световната карта.

Сент-Аман-лез-О е малко градче във Франция с население от около 16 хиляди души, а основните “атракции” са термалните бани и няколко извора в града, подобно на родните Баня и Добринище. Въпреки привидно малкия си размер, градчето все пак е атрактивно за редица дейности. Миналата година например PokerStars организира в Сент-Аман-лез-О 5-дневен международен турнир по покер с шанса някой да спечели два платинени пропуска за едно и най-големите годишни събития в света на покера-PSPC.

Приликите с този малък град и някои от градовете, които имаме в региона, са немалки, а защо да не видим подобни събития и по родните ширини? Вече традиционният за Банско ежегоден Джаз фест се превърна в притегателно място за почитатели и изпълнители на джаза от цял свят, а възможности за още подобни събития има много. Интелигентното планиране и развитието на региона като атрактивна среда за инвестиции са ключови за подобен вид мероприятия, а и трябва и малко вяра, че и “малкият” Югозапад може да получи заслуженото си  признание.

В региона има повече предпоставки за осъществяване на такива събития отколкото предполагаме. Три от най-големите планини на Балканския полуостров са разположени тук – Пирин, Рила и Родопи. Също така и някои от най-популярните центрове за зимни почивки и зимни спортове като Пампорово, Боровец и Чепеларе, и някои от най-разнообразните дестинации за спа туризъм като Сандански и Банско, които впрочем са също толкова атрактивни като летни курорти.

Националните паркове Рила и Пирин също допринасят за развитието на туризма. Седемте рилски езера е един най-посещаваните от туристи места в България като един от стоте национални туристически обекта. Около някои от езерата са разположени хижи с чудесни условия за отдих сред природата, които привличат многобройни любители на планинския туризъм.

Но в такъв обширен и богат на изобилие регион не може да говорим само за туризъм и центрове за развлечение и отдих, тъй като той притежава много повече. Изобилието от история е също притегателен фактор, като Рила, Пирин и Родопите все още пазят голяма част от традициите на региона, както и историята на интересни занаяти. Все пак регионът също така се модернизира благодарение на развитието на промишлеността, най-вече в сферите на хранително-вкусовата и металургичната индустрия.

Комбинатът за добив на мед между Златица и Пирдоп преработва мед от цялата страна и в последствие произвежда сярна киселина и черна мед. Създаден през 1958, заводът е един от най-големите в района, като продажбите през 2008 г. достигат повече от 2.5 млрд. лева. Цената на медта в световен план се покачи драстично през последното десетилетие, а това означава, че българската металургия може да продължи да се развива заради вече добре установените през годините съоръжения и извлече максимума от този ръст.

Хранително-вкусовата промишленост също е добре развита като регионът преработва голяма част от суровините в България. Ръст в производството на зеленчуци, плодове, слънчоглед, месо и мляко бива отчитано през последните години, а по-големите потребителски центрове в областта като Благоевград, Сандански, Петрич и Кюстендил дават възможност на този отрасъл да се развива и да продължава да служи като един от основните региони в страната. Благоевград се превърна в един от центровете за бира на България като заводът на “Пиринско” бе открит преди половин век.

Югозападният регион на България предоставя изключително разнообразие за туристическа и стопанска дейност. Също толкова привлекателно е и географското му положение, със своите директни пътища до южните и западни съседи. Планини, зимни спортове, центрове за различни видове туризъм, добре развита промишленост… Потенциалът за по-нататъшно развитие си е на мястото, остава само да го усвоим по умел и устойчив начин.