Борисов: ГЕРБ се готви и за изцяло мажоритарен вот

Ако в Закона за концесиите имало нещо нередно, ГЕРБ изобщо нямаше да го внесат, уверява лидерът на партията

borisov

Борисов допуска, че изборните правила могат да се променят преди вота

ГЕРБ се готви и за варианта изцяло мажоритарен вот, обяви на пресконференция лидерът на партията Бойко Борисов.

По думите му това зависи от решението на съда за националния референдум.

“Ако го признае за задължителен, означава да се събере НС, да гласува промените в Изборния кодекс и да се разпусне за парламентарни избори по новите правила”, обясни бившият премиер, цитиран от БТА.

“От ГЕРБ предлагаме да се види дали не могат да се произведат машини за гласуване, защото явно често ще бъдат използвани, а наемът е чудовищна загуба за България”, добави Борисов. Пред медиите той за пореден път подчерта, че не се страхува от проверки и те само го радват. Но е убеден, че “в момента това, което се прави, е вземане на страна в предизборната кампания.

“Опитват се върху нас да хвърлят чудовищните кражби. Всеки ден срещаме агресия срещу нас”, каза още лидерът на ГЕРБ.

С това вето президентът убива този закон и него вече го няма, защото няма парламент, така пък той коментира първото вето на Румен Радев – върху новия Закон за концесиите.

Според Томислав Дончев ветото е грешка. Не само, защото законът транспонира европейското законодателство, но и е по-добър от стария.

Бойко Борисов увери, че ако в Закона за концесиите, върху който президентът наложи вето, е имало нещо нередно, ГЕРБ изобщо нямало да го внесат.

Вчера Румен Радев упражни за първи път правото си да върне закон, като се мотивира с това, че той дава възможност за корупционни практики.

“Томислав Дончев каза, че ако този закон не мине, ще има кърваво писмо от Брюксел. Направихме необходимото да влезе в последния ден. Ако имаше нещо нередно, нямаше да го вкараме. Аз съм за ревизия на всичко”, коментира днес на пресконференция Борисов, цитиран от „Фокус“.

„С това вето Радев уби този закон и вече го няма. Не мога обаче да оспорвам ветото на президента“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Въпреки институционалния респект и персонално уважение, което имам към президента, считам, че ветото върху Закона за концесиите е грешка, заяви пък самият ексвицепремиер Томислав Дончев.

“Не само защото законът в огромната си част транспонира европейското законодателство, което трябваше да се случи миналата година, а и защото новият закон е категорично по-добър от стария и това не е само мое мнение. Всички ключови представители на бизнеса, на местната власт считат, че той е много по-интуитивен, много по-близък до нуждите на пазара и най-сетне би позволил да се случат в публично-частното партньорство куп неща, които не са се случили в момента”, подчерта той.

Дончев добави, че не знае каква е причината – дали защото концесия е започнала да звучи като мръсна дума.

Той обърна внимание, че България може би е единствената държава, в която няма голяма концесия за строителство.

“Не е вярно, че законът е разработен набързо или приет набързо. Той е в Народното събрание от август миналата година, а беше подготвен 6 или 7 месеца преди това. Считам, че в огромната си част той не се харесва на хора, които не са чели нито него, нито предишния закон”, каза още Дончев.

По-рано евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев предупреди, че вето на Закона за концесиите най-вероятно ще доведе до Европейската комисия да задейства наказателна процедура срещу България.

Румен Радев обаче заяви, че възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.