Борисов: Няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет, ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство

ГЕРБ ще издигне Даниел Митов за премиер?

­

Когато получим мандата като първа политическа сила, ще се отнесем най-отговорно към него. Ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство. Има конституционен начин на действие. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред кабинета по време на днешното заседание.

Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват за демокрацията, добави Борисов и напомни, че основната задача на един служебен кабинет е да проведе честни избори.

Премиерът припомни оценката на международните наблюдатели, според която парламентарните избори у нас се проведоха честно и прозрачно. Според министър-председателя Борисов констатациите им категорично опровергават всички спекулации за честността на вота и превръщат тези внушения в една голяма лъжа. „Продължаваме нататък, по Конституцията има ред и начин, по които се действа“, категоричен бе премиерът Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Звучи нескромно, но по-подготвен човек от мен няма. Неслучайно сме първа политическа сила. Много хора държат да съм аз, но винаги съм считал, че обединението прави силата. Аз няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ. Ще бъде предложен друг кандидат, заяви Борисов. Ще останат и стари министри, ще има и нови, добави той и отказа да отговаря на повече въпроси по темата.

Той призова към отговорност и другите партии в парламента. На въпрос дали предложението за премиер ще е Томислав Дончев, Борисов отговори категорично “не” и допълни: не че не заслужава. Нека да получим мандата, много сериозно ще се отнесем, заяви Борисов.

Същевременно излезе информация, че бившият външен министър Даниел Митов ще бъде издигнат за премиер от ГЕРБ. Това съобщи “24 часа”, като се позовава на високопоставени източници от партията.

През 2014 г. Даниел Митов беше назначен за министър на външните работи от президента Росен Плевнелиев в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов.

Преди това Митов е член на „Демократи за силна България” (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за Европейски парламент през 2007 г. След като цялото й ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка, Даниел Митов е избран за заместник-председател на ДСБ.

През 2012 г. Митов се присъединява към партията Движение “България на гражданите” на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г. Оттегля се от политиката поради ангажиментите си към Националния демократичен институт, чийто постоянен представител е.

Сега Даниел Митов е депутат от ГЕРБ-СДС в новия парламент.