(обновена) Брутално! Учителка от Дупница крещи и обижда първокласници, нарича ги тъпунгери, тъпанари, говеда

Община Дупница започва спешна проверка по случая, изискани са писмени обяснения от преподавателя Анета Колева и директора на „Кирил и Методий” Райко Ангелов

Сигнал за системни обиди и психически тормоз върху първокласници от страна на учител, подадоха възмутени родители в община Дупница. Сигналът е срещу началната преподавателка Анета Колева  от училище „Кирил и Методий” в Дупница. Родителите са предоставили и аудиозаписи, които са направени чрез записващо устройство, поставено в едно от децата. „Вяра” разполага с част от аудиозаписите. От тях  се чува как преподавателката крещи и ругае един от учениците , наричайки го „тъпунгер”  и „тъпанар” ,  който трябва „да се разкара веднага”, защото няма химикал.

Почти през цялото време учителката вика истерично,  заплашва и обижда  собствените си възпитаници.  В единия от записите се чува също, как тя приканва да бъде ударено едно от децата в стаята с думите: „Удари го ма, да не ставам аз!”.  Очевидно стресът в час повлиява на някой първокласник и той се разплаква. Това предизвиква нова порция гняв в  учителката, която го заплашва с думите: „Я го виж, че реве. Не стига, че говори, па после, че ми реве”.

В един от записите, с които разполагаме ясно се чува как преподавателката крещи и обижда някого , наричайки го „говедо”, което й е „съсипало целия час”. Освен ругатните, които сипе върху седемгодишните деца, прави впечатление и че през цялото време учителката води разговорите и преподава в диалектна форма, но държи децата да обръщат към нея,  чрез учтивата форма „Вие”.

„ Срещнах се с родителите и ги изслушах. Това,  което се чува в записите наистина е силно обезпокоително. Жалбата им е входирана по надлежния ред. Веднага е назначена  спешна проверка по случая. Изискани са писмени обяснения от директора Райко Ангелов  и учителката Анета Колева. Сигнал за проверка е подаден и до РУО”, съобщи кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

При срещата си с градоначалника родителите са заявили категорично, че не желаят повече децата им да бъдат обучавани от Анета Колева и настояват за адекватни мерки спрямо преподавателката.

За коментар по случая потърсихме директора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ г-н Райко Ангелов.
„При нас имаше родители от първи „а“ клас, с които говорихме за този сигнал. Не съм слушал записа. Но дете да прави запис по време на час е незаконно, така че не искам да ставам съучастник. В момента учителката е под карантина с целия клас, защото имаме дете, болно от Ковид-19. Уточнихме се да организираме среща между мен, учителката, учениците и родителите на 25 май, когато ще се завърнат след карантината. Част от по-малко емоционалните родители възприеха идеята. Аз държа на моите учители, независимо от всичко. Всеки човек може да допусне грешка, никой не е безгрешен, нито аз, нито вие. Всички могат да сгрешат. Мисля, че ще намерим някакъв разумен баланс и ще приключим с проблема. Много странно възниква този проблем точно по това време. В следващите дни ни предстои външно оценяване, както и ДЗИ за учениците от 4-ти клас на 27-28 май. Тези родители са мълчали цяла година и точно сега казват за подобен проблем, когато времето е неподходящо. След тази среща се надявам да настъпи успокоени у всички. Подобни шумни изказвания не са добре нито за учениците, нито за училището“, каза пред „Вяра“ директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Райко Ангелов.