БСП в Перник хлопна кепенци! Кметът Станислав Владимиров и около 50 членове от пернишката организация напускат партията

Нямам намерение да участвам в тази среда, токсична е, заяви най-успешният настоящ кмет на червените

 

Кметът на Перник Станислав Владимиров напуска БСП. С него от Столетницата си тръгват около 50 членове от пернишката организация. Това съобщи Стефан Кръстев – председател на Общинския съвет на БСП в Перник часове след като и кметът на града Станислав Владимиров обяви оттеглянето си от социалистическата партия.

Владимиров е сред първите социалисти, противопоставили се остро на лидера Корнелия Нинова. Най-успешният настоящ кмет на червените  напусна Националния съвет още през миналото лято. Сега Владимиров напуска и БСП. “Това не е моята партия”, коментира кметът. Той  е категоричен, че на последния скандален конгрес на БСП чашата на търпението е преляла и няма връщане назад. “Аз повече в това не мога да участвам”, каза Владимиров.

Столетницата напускат още зам. кметът Стефан Кръстев, който е и общински председател на БСП, Валентин Петков и кметът на Батановци. Отстраняването на бившия лидер на младежкото обединение Мартин Жаблянов по време на конгреса повлече след себе си оставки и на членове на младежкото обединение. Очаква се от партията да си тръгнат и немалка част от жените социалисти. Ралица Андреева, която е председател на групата съветници на БСП в Перник, също бе сред изключените на конгреса.

Решението на пернишките социалисти е в знак на несъгласие с ръководството на “Позитано” 20, което изключи 14 членове на партията. Напускащите в понеделник са несъгласни и с безидейната политика на лидера Корнелия Нинова. Именно в нейните действия те виждат причината и за лошите резултатите на изборите.

Кметът на Перник Станислав Владимиров е подал заявлението си за прекратяване на членството – и в знак на солидарност с изключените на конгреса, но и в резултат на узряло решение от много месеци насам.  Владимиров заяви, че поведението на ръководството на конгреса, което сред 14-те изключи и двама пернишки социалисти – Ралица Андреева и Мартин Жлябинков, е взривило пернишката партийна организация.

„Това е един много дълъг процес, едно от най-трудните решения, които съм взимал в последните години, но още месеци назад бях направил своите изводи. Първо напуснах ръководните органи заради несъгласието с това, което се случва в БСП, с водещата омраза, преследване на инакомислещите, с отстрелване на неудобните. Това не е партия особено лява, такава, каквато аз си я представям. Аз очаквам другарска среда, разумни разговори за бъдещето на България, а тук срещаме само среда, която е токсична. Нямам намерение да участвам. След събота, това, което видях на конгреса, особено невероятните мерки за сигурност, които беше взело ръководството – аз на футболен мач не съм влизал през такива мерки за сигурност! Тъжните очи на голяма част от делегатите, които не бяха допуснати, омразата, която беше водеща вътре, дебненето, преследването на неудобните. Върхът на всичко беше отстрелването на една голяма младежка генерация, която е бъдещето на БСП – без аргументи, без мотиви. Аз в тази среда и в такъв тип форуми нямам намерение да участвам повече”, заяви пред Dir.bg Владимиров.

На практика партийната структура в Перник се закрива. Напомняме, че „войната“ на сегашното ръководство на БСП в лицето на Корнелия Нинова срещу кмета на Перник не е от вчера. Сегашното решение обаче е крайно и със сигурност тепърва ще се коментира.

Припомняме, че последният конгрес на БСП се превърна в инфарктен  и същевременно позорен партиен форум. Конгресът изключи 14 социалисти за непристойно поведение, след като  част от тях поискаха и оставката на лидера Корнелия Нинова. Изключени от партията бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, евродепутатът Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков.

Участници на конгреса алармираха за политически машинации и манипулации по време на провеждането на партийния форум. Десетки делегати не бяха допуснати да присъстват и участват в гласуването за лидерското място за сметка на делегати, които не са избрани, съгласно устава на БСП и които подкрепят политиката водена от Корнелия Нинова. Посланици и гости станаха свидетели на батални сцени пред вратите на конгресната зала, виковете за оставка и призиви за отстраняване на Нинова.

Същевременно знакови лидери от цялата страна напускат потъващия червен кораб, а част от тях вече търсят нови политически проекти, с които да участват на избори. Сред тях са ексдепутатът и бивш министър на отбраната Ангел Найденов и екскметът на Благоевград Костадин Паскалев. Преди това  напуснаха бившият лидер на БСП Михаил Миков, Георги Божинов, Георги Пирински, Юрий Асланов, Явор Куюмджиев и др., които се включиха в подписката на новия ляв политически проект “Платформа Социализъм 21 век”.