БСП в Перник ще играе директно за президентските избори

БСП в Перник ще играе директно за президентските избори. Сред като председателят на БСП Корнелия Нинова определи за водач Стоян Мирчев от София, в миньорския град последваха серия от оставки. От кандидатдепутатската листа се отказаха председателите на Областния и Общинския съвет на БСП Валентин Петков и Стефан Кръстев, действащият народен представител Любомир Бонев, както и зам.-кметът Мирослав Стоицев, който е член на Националния съвет на БСП.

Напрежението между кмета на Перник Станислав Владимиров и К. Нинова не е тайна за никого. С обявяването за водач на Стоян Мирчев и последвалите оставки прогнозите са за предстояща тежка загуба на червените в региона по време на парламентарните избори.

За сметка на това Областният съвет на БСП-Перник е първата организация в страната, която открито заявява, че категорично подкрепя решението на президента на Република България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова да се кандидатират за втори мандат. За никого не е тайна настъпилият разрив във взаимоотношенията между „Позитано” 20 и „Дондуков” 1. Президентът побърза да обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат, без да чака благословията на БСП в лицето на Корнелия Нинова. Партията, издигнала го и подкрепила за най-високия пост в страната преди близо 5 години, бе поставена на колене в това да избира дали да го подкрепи отново, или да си търси нов кандидат. Политолози и анализатори коментираха, че президентът Радев се е почувствал недостатъчно подкрепен от официалната опозиция в парламента и по време на летните протести и това е един от поводите да пристъпи към самостоятелна крачка.

Неподкрепени от партията и лидера на Столетницата се чувстват и социалистите в Перник, където К. Нинова, освен че заложи на водач „парашутист”, проведе и кадрова чистка. Тя освободи от централата Ралица Андреева – политически организатор, председател на групата общински съветници от БСП в Перник и председател на синдикалната структура на „Подкрепа“ на „Позитано” 20. Тогава Андреева заяви публично, че в БСП се завръщат вълкочервенковските времена.

Днес социалистите в Перник открито демонстрират, че ще играят директно да президентските избори в страната. В декларацията си те посочват, че България остро се нуждае от промяна на модела на управление през последното десетилетие. „За мандата си на „Дондуков” 2 президентската двойка се превърна в олицетворение на борбата за ред, законност и социална справедливост. С действията в рамките на конституционните си правомощия Румен Радев спечели доверието на голяма част от българския народ, доказа своята съпричастност към справедливите искания на преобладаващата част от обществото за върховенство на закона и изкореняване на зловредните тъмни сделки в политическия живот. Към тези демократични ценности никой български гражданин не трябва да остане безразличен. Областният съвет на БСП-Перник ще работи активно за победата на Румен Радев и Илияна Йотова на президентските избори през есента“, се казва в позицията на пернишките социалисти.