Бързите кредити са изключени от мораториума върху вноските по заемите заради Covid-19, предупредиха от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Оттам подчертават, че този вид кредитен продукт, който не се предлага от търговските банки, е изключен от насоките на Европейския банков орган, които се следват и от БНБ и търговските банки у нас.

От Асоциацията подчертават, че очакват засилено търсене на бързи кредити заради икономическите щети, нанесени от коронавируса, и практическото оставане без доходи за няколко месеца на голям кръг от хора.

Експертите гарантират, че ще подходят отговорно към ситуацията, но подчертават, че обикновено предоставяните от тях заеми са едномесечни, следователно, ако парите не бъдат възстановени, няма как да бъдат отдадени на друг клиент.

Бързите кредити са високорисков продукт от гледна точка на компаниите, затова и обслужването им е доста по-скъпо спрямо тези на търговските банки.

Следвайки насоките на Европейския банков орган и БНБ, търговските банки са готови да предоставят отсрочване на лихвени плащания, или на лихвени плащания и главници, което ще става с предоговаряне на условията по кредита./БНР