Виновният за изчезването на Янек Миланов е в ареста

30-ина души дойдоха на протеста.

“Виновният за изчезването на Янек Миланов е в ареста, това мога да кажа”, заяви пред журналисти директорът на полицията в Дупница Борислав Динев. Той не посочи име, но единственият, задържан до този момент, който дупничани свързват със случая, е Васил Капланов-Каплата. Припомняме, той е под стража с решение на Окръжния съд в Кюстендил заради отправена заплаха към дупничанин, изказал мнение в интернет по случая „Янек”.

Роднините на Янек Миланов

Динев увери, че по случая се работи активно, претърсванията и огледите продължават. “Няма никакво забавяне в разследването, времето ще покаже, че съм прав. Цялата група “Тежки престъпления” е работила активно и на 1-ви, и на 2-ри, и на 3-ти до днес”, каза още полицейският началник пред събралите се журналисти и протестиращи на втория протест пред полицията в Дупница. Този път се събраха 30-ина души, сред които и благоевградчани. На протеста отново бе поискана оставката на началника на полицията Борислав Динев, като мотивът е пропуски и забавяне на ефективните следствени и издирвателни действия по отвличането на Янек Миланов. Сред дошлите бяха роднини на 43-годишния Янек, негови приятели и съграждани. „Защо не се предприеха бързи и адекватни мерки по задържането на Васил Капланов? Вместо да го викат на събеседване, защо не го задържаха веднага заедно с автомобила му за по-бързото разследване. Първите дни, които изпуснаха, може би са фатални”, каза братовчедката на Янек Милена. Роднините бяха категорични, че не искат да се срещат с Борислав Динев. „На нас нещата са ни ясни. Викнаха Капланов със закъснение от няколко дни и го пуснаха. Ние видяхме, че колата му се движеше спокойно из града”, посочиха роднините.

Лелинчото и лелята на Янек.

„Колата трябваше да я приберат, той 10-ина дни се е возил, каквото и да е имало в нея, няма никакви следи”, посочи друг родственик на изчезналия.

„Капланов демонстративно се е разкарвал с колата из жк „Бистрица”, наши познати ни разказаха. В това време от полицията нищо не правеха”, каза лелята на Янек – Мариана. Тя обясни, че братът на Янек Марио Миланов още на следващия ден след изчезването е изпратил имейл, за да пуснат жалба. „Задействахме се веднага и какво – дъщеря ми и зет ми ги разкарваха, вместо да хващат престъпниците, те ги разкарваха непрекъснато”, допълни лелята.

Калоян Ханджийски

„Разчитали са на това, че родителите му не са живи и няма кой да обърне внимание на случая. Но ние сме живи, ние сме тука, а полицията дреме. Толкова време мина. Защо да разговарям с Динев? Въобще не искам да разговарям с него”, допълни Христо Тасев – лелинчото на Янек.

„Тук сме, за да изразим солидарност със семейството на Янек Миланов и искаме незабавно оставката на шефа на РПУ. Не е нормално. Не може една полиция да бездейства в 21-ви век, в европейска държава, институциите мълчат”, каза Калоян Ханджийски от Благоевград.

„В Благоевград имахме подобен случай. Наш приятел беше убит и неговите убийци не бяха разкрити. Той се казва Йордан Динов. Имаше пак двама заподозрени и ги пуснаха. Искаме нашата полиция да почне да си върши работата, защото ние харчим за нея 1,5 млрд. лв. Не може при 1,5 млрд. лв. да не знаят какво да правят и да започнат разследване на 7-ия ден след престъплението. Искаме тия хора да започнат да работят. Не вярваме, че ще намерят Янек и убиеца му, защото след 2 месеца всички следи са изчезнали”, заяви благоевградчанинът Александър Тодоров. Той и приятелят му Спас Митев носеха знамена и ги развяха, скандирайки „Оставка!”

„Вършете си работата, господа полицаи, и няма да ви викаме „оставка”, а ще ви уважаваме”, обърна се Александър Тодоров към излезлите пред управлението 10-ина полицаи. Благоевградчани скандираха към полицаите, че трябва да ценят човешкия живот и апелираха дупничани да не се страхуват, а да протестират, тъй като не може всички да бъдат заровени.

Припомняме, че Янек Миланов е в неизвестност от късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата. В момента Капланов е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“ по обвинение за закана за убийство към Димитър Недев, изразил съпричастност към случая с Янек в социалните мрежи. По досъдебното производство за отвличането на Янек Миланов все още няма повдигнато обвинение. Срокът на разследването бе удължен от наблюдаващия прокурор с още два месеца.