Връщат на морето 70 украинци от Паничище

Украински граждани, настанени в база на Български държавни железници (БДЖ) в Паничище, ще бъдат преместени в почивно възстановителните центрове в Приморско и Варна. Това съобщиха от пресцентъра на компанията.

В съобщението се уточнява, че Центърът за възстановяване на кадри в Паничище е единствената планинска база на БДЖ, която се използва за осигуряване на задължителен отдих на експлоатационния персонал в дружеството и  железопътният превозвач има ангажимент към своите служители за осигуряване на профилакториум.

Към момента в базата са настанени 70 украински граждани, като поетият ангажимент за настаняване е до месец септември. За да бъде възможно изпълнението на задължението към служителите на БДЖ, е необходимо настанените украински граждани в Паничище да бъдат преместени.

От БДЖ са създали организация за осигуряване на транспорт от Паничище до Варна и Приморско. Нуждаещите се от постоянни медицински грижи ще бъдат настанени във Варна, където има осигурено медицинско обслужване на място за пребиваващите. Семействата от майки с деца ще бъдат настанени в Приморско, където пребивават и други такива семейства.

Паничище е планински район с над 1300 м надморска височина и предвид предстоящото настъпване на зимния сезон, мястото не е подходящо за постоянно пребиваване на семейства с деца и нуждаещи се от медицинско обслужване възрастни хора поради отдалечеността си от населените места в района, посочват от БДЖ.

В началото на летния туристически сезон много бежанци от Украйна, които бяха настанени в хотели по морето, бяха преместени в държавни бази на други места в страната. Периодът на действие на програмата за хуманитарно подпомагавне на разселени лица от Украйна, с предоставена временна закрила в България, е до 30 септември. В края на юли беше одобрена помощ за 337 кандидати, предоставили хуманитарна помощ на украински бежанци в периода 1 юни – 30 юни. Плащането е за общо 574 330 нощувки, включително в някои места на настаняване и за предоставяне на изхранване (закуска, обяд и вечеря), на стойност 7 366 067,35 лева.

Писмо до областният управител на Кюстендилска област Александър Пандурски по повод предстоящо преместване на настанените в базата на БДЖ в Паничище украински бежанци е изпратил председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. “Писмото е адресирано до областният управител, като представител на държавата, във връзка с неяснотата около държавната програма за настаняване на украински бежанци. То е изпратено от мен като доброволец, заедно с още няколко души, които заедно с общи усилия осигурихме добри битови условия за бежанците в Паничище”, каза за БТА Костадинов.

Причина за писмото е уведомление от управителя на базата, че предстои преместването на бежанците в друга база на БДЖ, на морето. Това трябвало да се случи в понеделник, 20 септември, поясни Костадинов. Той посочи, че в момента в Паничище са настанени 70 души, от които 39 са деца. Останалите хора са жени и трима възрастни мъже.

“Благодарение на грижата на персонала и помощта на доброволците на настанените в Паничище бяха осигурени добри битови условия, транспорт и медицински грижи. Част от хората работят и в местни обекти. Сега потърсилите закрила в държавата ни отново трябва да бъдат местени и да се установяват на друго място”, посочи Костадинов.