В Банско подготвят трасетата за световните ски състезания

Набирането на доброволци и за двете надпревари продължава

Проливните дъждове в Пирин най-после преминаха в сняг над 1500 м надморска височина. Температурите започнаха бавно да падат към нормални за сезона стойности. Организаторите на световните ски състезания, които ще се проведат в Банско след броени дни, започват подготовката на трасетата. Работата е изключително тежка и отговорна, защото те трябва да издържат цели две седмици и през цялото време да бъдат в перфектна кондиция, за да изпълнят изискванията на Световната федерация по ски.

В календара на FIS за 2021 година Банско заема специално място с домакинството на два старта на мъжете в алпийските дисциплини и със Световното младежко състезание по алпийски ски.

В програмата на мъжете са записани два гигантски слалома по два манша на 27 и 28 февруари.

Младежите започват състезанията непосредствено след спусканията на мъжете. За да не се получава струпване на много състезатели, Световната ски федерация реши да увеличи броя на състезателните дни на младежкото световно първенство. Вместо от 6 до 10 март, алпийците ще се състезават от 1 до 10 март. В първите пет дни са тренировките и състезанията за мъжете – на празничния 3 март е супергигантският слалом, на 4 март – гигантски слалом и на 5 март – слаломът. Случайно или нарочно, младите дами ще започнат състезателните дни на 8 март със супергигантски слалом, а в следващите – гигантски слалом и слалом.

Набирането на доброволци и за двете световни състезания продължава. „Доброволците са „лицето” на всяко голямо спортно събитие и успехът зависи от вас”, апелират организационните комитети на двете състезания. Обикновено списъците на доброволците са попълнени далеч преди състезанията, но сега заради неизвестните, свързани с провеждането им, и дългия срок, в който ще има нужда от помощ, желаещите ще могат да се записват и през следващите седмици, съобщават организаторите.