В Елешница съгласни на входа на селото да има икона на св. Варвара

Църковното настоятелство на храма „Свети Атанасий” в разложкото село Елешница е дало съгласие на входа на селото да бъде поставена икона на св. Варвара. Идеята бе лансирана преди седмици от местния художник Петър Чорев, който предложи при бензиностанцията да бъде направена инсталация с образа на светицата и текста на нейната молитва, която да благославя жители и гости на Елешница. Собственикът на имота също е дал съгласие в него да бъде изградена вертикална бетонна стена и над нея – малък навес с керемиден покрив. За да се вижда по всяко време от денонощието, иконата ще бъде осветена, както и стъпалата на фундамента, върху който ще бъде стената.

Инициативата е подета от млади хора от с. Елешница, които вече имат опит в подобни дела. Неотдавна те направиха осветление на църковната кула камбанария в селото, а по-рано, с пари от дарения, монтираха и светещ кръст на Васева тумба. Пак със средства от дарители те възнамеряват да направят и иконата на св. Варвара. „Фундаментът ще бъде облицован с мрамор, изработен по точни размери.

Вертикалната стена ще се шпаклова със специални материали и около иконата ще се нанесе мозаечна мазилка с подходящи цветове”, споделя Теофил Пандев, който се е нагърбил да координира начинанието.