В международния ден на жената: Поздравителни адреси за нежните ангели на планината

Евелина Малинова от ПСС-Дупница и добротворецът Галина Василчева с признание за своята всеотдайност

Нежните ангели на планината Евелина Малинова и Галина Василчева получиха поздравителен адрес от кандидата за народен представител Радослава Чеканска и ЖЕНИ ГЕРБ-Дупница.

Евелина Малинова е част от доброволческия екип на ПСС -Дупница. Младата жена е от София, но се включва активно в спасителните акции на местния отряд. “Тази обаятелна и млада жена има куража да крачи редом до най-силните мъже и да извърви километри високо в планинския циркус, за да помага на хората изпаднали в беда. Без значение от ден и час, в делник и празник!”, разказва Радослава Чеканска.

 

Галина Василчева е дупничанка, която работи активно в помощ на Планинските спасителни служби в страната и в частност ПСС-Дупница и ПСС -Банско, където живее. И в момента тече кампания, която има за цел събирането на средства за закупуване на дрон, качествена екипировка и обучения на доброволците и спасителните кучета на службите.

Радослава Чеканска е емоционално свързана с каузите на местния отряд на ПСС в Дупница. На една от приемните в качеството си на дупутат през 2019 година тя се среща с ръководителя на доброволците Кирил Чолаков, който я запознава с трудностите при изпълнението на различни мисии, заради липсата на собствена база високо в планината. В продължение на години „ангелите на планината” са принудени да пътуват от Дупница и да катерят до циркуса на „Седемте рилски езера” или до съседни туристически обекти, за да могат да окажат помощ на пострадали и загубени в планината. Организацията на всяка акция им отнема време и усилия. Липсата на място, където да бъде съхранявана необходимата им екипировка, техника и условия за спасителни дейности води до сериозни затруднения.

“Отне много време и усилия от страна на десетки хора и институции до края на миналата година. Получихме подкрепа и разбиране от Емил Димитров, който в този период бе министър на МОСВ, Община Сапарева баня, както и от предходното ръководство на НП „Рила”. Ръка ни подадоха всички институции, свързани с издаването на необходимите документи и разрешителни за изграждане на стратегическия пункт. След дълъг път тази кауза вече е успешна, а помещения от Контролно информационния пункт „Седемте Рилски езера“ се ползват доброволците на ПСС- Дупница. За мен тези смели мъже и жени заслужават уважение и поклон доземи за спасаването на стотици човешки животи. В мое лице имат истински приятел, готов да откликне на всяка тяхна кауза, във всеки един момент, така както те го правят за всички нас”, сподели кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Чеканска.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!