В непрогледен мрак: Работници и ученици от Горна Гращица страдат от рестриктивните мерки на кмета Паунов

Децата се прибират на тъмно, има бездомни кучета и се страхуваме от крадци, споделят потърпевшите

Пореден сигнал и недоволство срещу рестриктивните мерки, наложени от градоначалника на Кюстендил Петър Паунов. Този път от живеещите в село Горна Гращица, които скочиха срещу режима на ограничаване на уличното осветление в селото. Хората се страхуват от крадци, кучета, от тъмното докато отиват и се прибират от работа, а децата им – от училище.
Жител на селото сподели пред БНТ, че са сигнализирали кмета на населеното място за проблема, той пък се е обърнал за съдействие към кмета на Кюстендил, но мерки не се взимат.

“Децата се прибират на тъмно. Има бездомни кучета и положението не е хубаво”, обясни мъж от Горна Гращица. Хората настояват да има нова организация на осветлението и то да се пуска час по-рано и вечер да се изключва час по-рано, тъй като децата се прибират от училище около 17.00 часа, а уличното осветление се пуска в 18 часа. По думите им, това не е ефективно и застрашава спокойствието на хората.
Припомняме, че срещу решението на кмета на Кюстендил Петър Паунов за спиране на уличното осветление в селата недоволство изразиха и жителите на Соволяно. Те също се аргументираха, че когато се прибират от втора смяна на работа, трябва да вървят по тъмно и в страх от бездомни кучета, които вечер обикалят улиците на селото. Ходенето в тъмниците притеснява и малкото останали ученици, които се прибират в мрак. Жителите на Соволяно изразиха безпокойството си от създаване на предпоставки за кражби и посегателства. Те недоумяват защо трябва да живеят в тъмница, вместо общината да инвестира в енергоспестяващо осветление.
Липсата на светлина се превърна в ад за водачите на моторно превозни средства по международния път Кюстендил – ГКПП “Олтоманци” и за Сърбия. Износената маркировка и спряното осветление през нощта създава опасности. Шофирането през селата Соволяно, Драговищица, Горановци, през които минава международният път, е трудно и рисково.

Припомняме, че по предложение на кмета на Кюстендил Петър Паунов, от Димитровден бе спряно уличното осветление на 71 села в общината. Като оправдание за рестриктивната мярка бе посочена необходимостта от икономии. Предварително обявеният времеви диапазон беше от 22.30 ч. до 5.30 ч. сутринта. Очевидно обаче, организацията на осветлението създава неудобство и буди страхове у хората, живеещи в малките населени места.