Глаукома порази 1-годишната Стефания Йовева от Кюстендил, единственият й шанс е лечение в чужбина

Малката Стефи от Кюстендил има нужда от помощ в битката й с тежка диагноза. Стефания Светлинова Йовева е само на 1 година и 3 месеца, но преди половин година, на 8-месечна възраст, й поставят диагноза конгенитална глаукома. Очното налягане на Стефи е било 40 mmHg при допустимо 10-21 mmHg. Оперират дясното око юни месец, а юли лявото. Всеки преглед на очите и мерене на очно налягане се прилага с анестезия. Дотук са 6, а утре ще е седмата.

Септември месец изследванията показват, че ОН отново се покачва и на двете очи, което значи, че заболяването не е стопирано въпреки медикаментите. Високото очно налягане уврежда очния нерв и води до слепота. „Ние не знаем Стефи доколко и какво вижда, защото е много мъничка. Това може да се случи след 3-годишна възраст.

В България не дават надежда с обяснението, че глаукомата не се лекува. В чужбина лечение има”, казаха нейни близки. Семейството на Стефи е потърсило консултация в чуждестранни клиники и всеки момент очакват точната оферта за лечението. Хубавото в случая е, че Стефи е още в ранна детска възраст и шансовете й да пребори болестта са по-големи. На 03.11.2018-а от 10,30 на площад “Велбъжд” ще се проведе благотворителен базар в подкрепа на Стефи.

Банкова сметка в лева: ДСК

BG88STSA93000025662863

BIC:STSABGSF

Стефания Светлинова Йовева