Големите акули изядоха малките шарани! Веригите превзеха и пазара на риба!

  • Тук-там рибни магазинчета по градовете в Югозапада се борят за място на никулденската трапеза

Не е далеч споменът от времето, когато дни преди Никулден опашки от хора се виеха пред малките рибарски магазинчета по градовете. Грижовни домакини се нареждаха пред аквариуми с шарани и с трепет оглеждаха големината, размера, движенията и люспите на водния обитател, който ще заеме почетно място на празничната трапеза. Както повечето традиции и тази претърпя своите промени във времето и днес вече нищо не е същото.

В малките градчета сините надписи на рибарските магазини са свалени, а дюкянчетата прекратиха своята дейност. Както с повечето бизнеси, така и този не можа да издържи на ценовата конкуренция и разнообразието на предлаганата стока на големите вериги. Тук-там местни търговци все още се борят за място на никулденската трапеза. Традициите се промениха, вкусовете и потреблението също. А тази година е още по-различна, защото за първи път ще посрещнем празника, предвестник на Коледа, без особена празнично настроение заради пандемията…! Осъзнавайки превъзходството си на пазара, големите вериги са препълнили витрините и фризерите си с всякаква риба и рибни деликатеси. Кратка разходка из брошурите на големите магазини показва, че първенството по цена държат пипалата от октопод, които струват цели 67.89 лв. Сред рибите, които могат да ти замъглят погледа, са снапер, групър и риба меч, които ударят цена над 40 лв. за килограм.

От брошурите можете да разберете също, че полярната пъстърва струва 32.99 лв., а филетата от лаврак, ципура и сьомга вървят от 25 лв. нагоре. Сред скъпите продукти са още мидите, суровите скариди и хайверът от дива сьомга. Осъзнавайки обаче, че масовият потребител няма да посегне към този асортимент, веригите предвидливо са нанесли удар върху дребните търговци с достъпна цена на традиционния шаран и т.нар. среден клас рибни асортименти. Шаранът навсякъде е с цена под 5 лв. за кг, а масовите хек, бяла риба, скумрия, толстолоб и пъстърва се движат в диапазона от 4 до 8 лв./кг. Така малките търговци почти нямат шанс! Вече мина половин година, откакто в Дупница затвори местният рибарски магазин. Много от хората са разочаровани от приключването на дейността на обекта, който се намираше близо до храма „Св. Георги Победоносец”. „Затворихме, защото от архиерейското вдигнаха двойно цената.  800 лв. за едното помещение на месец ни искаха.

Непосилно е за нас!”, казаха собствениците на магазина, който събираше половината град пред вратите си преди Никулден. За този период и никой друг местен търговец не се осмели да инвестира в отварянето на нов рибен магазин. „Няма откъде да купя риба. Магазина го затвориха. Какво да купя от големите магазини – замразена риба от 1000 дни”, каза възрастна дупничанка. Местните търговци предпочитат да зареждат замразена риба, тъй като срокът за продажбата е по-голям. Не е за подценяване и моментът с изискванията, които трябва да бъдат спазени при съхранението на прясна или охладена риба. Затова малките квартални магазини в Дупница ще предлагат предимно замразена и пакетирана риба, която е и по-достъпна за масовия потребител.

В областния град Кюстендил все още са запазили рибното си магазинче на пазара. В него се предлагат замразени и охладени продукти, а три дни преди празника вече има желаещи да подсигурят трапезата си за предстоящия Никулден. Жива риба обаче не се предлага в нито един местен магазин. Още са живи спомените от времето, в което местният търговец Иван Станчев и семейството му са предлагали жив шаран и жив сом. Пред очите на клиента се ловяха с кепче и хората бяха щастливи да си ги купят, разказват местните жители. Днес охладеният шаран в търговската мрежа може да се намери на цена от 6 до 8 лв./кг, а замразеният е с лев по-малко, установи наша проверка на пазара. Пъстървата си остава една от най-скъпите риби. И тази година клиентите в Кюстендил ще трябва да се бръкнат по-дълбоко. Цената й варира около 11-12 лв./кг, а цената на толстолоба е 5,50 лв./кг. Цялата скумрия струва между 6 и 7 лв./кг, в зависимост от това дали е почистена, или не. По-евтина и достъпна е норвежката скумрия за скара с цена от 5,40 лв./кг. В кварталните хранителни магазини също се предлага голям избор на замразена риба.

В Благоевград посрещат Никулден със смесени чувства. И там хората ще спазят традицията, но въпреки големината на града търговците отчитат общ спад на продажбите. „Нашите съграждани си спазват традицията. Очаквам по-голямо търсене на риба и рибни деликатеси за празника. Има богато разнообразие – шаран, пъстърва, сьомга и по-скъпи риби като лаврак и ципура, има и рибни деликатеси”, хвали стоката си Любомир Атанасов продавач-консултант в една от големите вериги. Той не скри разочарованието си, че заради пандемията е настъпила промяна и занижение на оборотите. Малките магазини в града също не очакват по-голям наплив от клиенти за Никулден. В местен магазин, в близост да центъра на Благоевград, усмихната продавачка ни обяснява, че всеки ден зареждат магазина с прясна риба и рибни деликатеси. Въпреки това не очаква повече клиенти за празника. Бърз поглед на витрината установи, че рибите са основно от чужбина – Турция, Албания, Гърция и др. Единствената българска риба е пъстървата. На видно място в обекта е поставена бележка с подпис и печат, удостоверяваща кога е доставена рибата, от коя държава е внесена и с какъв срок на годност е. “Който иска риба, ще си купи, който не иска, ще пропусне. Има и по-скъпи, и по-евтини риби, включително и цаца!”, обобщи ситуацията с пазаруването момичето зад рибния щанд.

В Сандански също има специализиран магазин близо до площад „Свобода”. И там обаче цената на традиционния шаран е в полза на веригите. Проверка показва, че ако на витрината в големите магазини етикетът сочи 4.90, то в местния магазин за риба, в близост до площад „Свобода”, цената му варира между 6.80 и 7.80. Определящ е произходът на рибата. Радващата новина за санданчани е, че се очаква пресен шаран от язовир „Доспат”, който клиентите могат да закупят от магазин при пазара. Част от останалите търговци са се отказали да продават риба пред търговските си обекти заради засиления контрол и спазването на противоепидемичните мерки.

Независимо от минорните настроения в неделя ще почетем един от най-големите християнски празници. На Никулден традицията повелява да сложим на трапезата си риба. Няма значение каква ще бъде цената, важното е да се съберем с цялото семейство и всеки в сърцето си да носи доброта, любов и уважение. И нека, както св. Николай Чудотворец е попаднал в тежка буря и е запушил дупката на счупената лодка с риба, заедно се справим и със стихиите в настоящия ни живот. Подкрепете малките, беззащитните и оцеляващите в бурята!