Горя кметството в Коркина

  • Любен Лазаров: Пожарът е пламнал при опит да се запали печката с бензин

  • Зам.-кметът на община Бобов дол Д. Борисова: Пожарникарите не са открили нищо нередно около печката

 

Горя кметството в бобовдолското село Коркина. Бившият кметски наместник на селото Любен Лазаров потърси редакцията на „Вяра”, за да съобщи за случилото се. Той заяви: „Кметството на Коркина се запали. От огъня се е пръснал прозорецът и е на сол до сградата. Идва пожарна, линейка. В кабинета е изгоряло всичко, не знам дали не е отишъл и архивът. Пожарът е пламнал в петък към 10-10,30 часа, когато кметският наместник Симона Тикбиюк опитала да запали печката. Тя е изляла бензин и така е тръгнал огънят. Разбрах това от очевидци, които са били при нея”, каза Лазаров и отбеляза, че е разговарял за причините за пожара с началника на противопожарната служба в Бобов дол. Той му отговорил, че се води досъдебно производство и затова не може да дава информация.

Пожарът разбуни духовете в малкото селце, чието население сериозно намалява – по думите на местни хора от началото на годината са починали 23-ма души. Част от живеещите в Коркина не одобряват кметската наместничка. „Хората ще поискат оставката на Симона Тикбиюк. Тя не живее в селото, идва за 4 часа и бърза да се прибере. В събота и неделя човек няма към кого да се обърне, ако му се наложи. В селото има човек висшист, който може да върши работата и да заема тази длъжност”, заяви още Лазаров.

„Сега чувам, че пожарът е възникнал при запалване на печката. От кметската наместничка разбрах, че при огледа пожарникарите не са открили нищо нередно около печката. Нека наистина да излезе становището на противопожарната служба. Това, което е казал бившият кметски наместник, може би е на личностна основа. Неговият трудов договор не беше подновен”, коментира от своя страна заместник-кметът на община Бобов дол Детелина Борисова в отговор на наш въпрос.

За коментар потърсихме и Симона Тикбиюк, но телефонът й бе изключен. Искахме информация и от говорителя на Областната дирекция на МВР Катя Табачка, която ползваше уикенда си и беше извън Кюстендил.

Юлияна КОЛЧАКОВА